Tarteletter på brynt smör & valnötter

Ibland får jag en idé som jag inte kan släppa. En av dem berättade jag för min skribentkollega Marie igår på väg hem från ett underbart reportagejobb. Fast just den idén handlade om nyttiga muffins. Och den funderar jag fortfarande på – för de ska ju helst vara både nyttiga och goda. Inta bara det förstnämnda. Och det där tycker jag kan vara lite svår att kombinera hur gärna man än vill.

Så därför gick jag igår kväll istället direkt på en annan idé som jag gått runt och haft i huvudet. Men av den mer onyttiga sorten. Eller om man så vill – väldigt nyttiga och välgörande för sinnet, men kanske inte lika välgörande om man satsar på sex-packs-mage till semestern. Hursomhelt så har jag på sista tiden stött på en massa bakrecept här och där med just brynt smör. Och ju mer jag tänkte på det så kom jag på att det måste ju vara perfekt för en pajdeg med nötter i… Sagt och gjort. När jag hade tänkt klart satte jag igång att testa. Och det resulterade i ett koladoftande, otroligt frasigt och farligt gott tartelettskal. Ja, rackarns vad gott det blev!

Dessa är fyllda med en kräm på mascarponeost, vanilj och grädde. Och har du inte testat mascarpone till annat än Tiramisu så måste du testa det till jordgubbar. Det är SÅ gott!

Enkelt är det också. Tarteletterna kan du förbereda dagen innan du ska servera dem. Likaså krämen. Sedan är det bara att tjoffa ihop när gästerna kommer. Ja, det här tror jag kommer att bli sommarens stående fika- och dessert hemma hos oss! Bara ni ringer dagen innan så lovar jag att baka ihop det här till er om ni kommer hem till oss!

Tarteletter på brynt smör & valnötter – fyllda med mascarponekräm och jordgubbar
Det här behövs till 6 tarteletter:

Tartelettskal
100 g smör
3 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
3/4 dl valnötter
en nypa flingsalt

Mascarponekräm
250 g mascarponeost
4 msk florsocker
1/2 urskrapad vaniljstång
1 dl vispgrädde, vispad

1) Smält smöret på medelvärme och låt det sedan fortsätta puttra under omrörning tills det börjar dofta kolaaktigt och får en mörkare färg. När det börjar bli brunt i botten av kastrullen är det klart. Låt svalna något.
2) Hacka valnötterna fint och blanda dem med alla torra ingredienser till i en bunke. Tillsätt det brynta smöret och blanda snabbt ihop till en deg.
3) Tryck ut degen i 6 små formar (det blir eventuellt lite deg över, eller en extra tartelett för dig att provsmaka!), nagga lätt med gaffel och ställ i kylen minst 30 minuter innan du gräddar dem.
4) Sätt ugnen på 200 grader. Grädda tarteletterna mitt i ugnen 12-15 minuter. Passa dem noga så att de inte blir brända.
5) Rör mascarpone, florsocker och vaniljfrön mjukt i en skål. Vispa grädden och blanda sedan försiktigt med mascarponekrämen.

Fyll tarteletterna med mascarponekräm och jordgubbar precis innan servering! De tål att stå fyllda upp till ca 30 minuter utan att mjukna.

show hide 6 comments

Marie Onäng - June 27, 2012 - 2:00 pm

Åhhhhh, lägg ner den nyttiga quinoan Sonja – du vet att det är dessa ni ska mumsa på! Massor av C-vitamin i jordgubbarna…

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 27, 2012 - 3:19 pm

Jamen jag tänkte nästan det Marie! Vi packar kylväskan fulla med såna här och en massa bär istället. Så kanske vi slipper Wienerschnitzeln ändå ;-)

Erika - July 2, 2012 - 3:55 pm

Men, vilka underbara!! det här måste ju testas!

Linda Ljungskog - July 10, 2012 - 8:23 am

Åh, de ser alldeles ljuvliga ut! Brynt smör är ju galet gott! Jag gjorde småkakor på brynt smör för ett tag sedan och de blev alldeles för goda för att jag ens skulle hinna komma på tanken att fota dem till ett blogginlägg innan de var slut ;) Nästa gång får jag ta och prova ditt recept här – jag älskar valnötter =)

tina - July 10, 2012 - 5:06 pm

Ljuvliga!

# Tarteletes | CHOOSING A HEALTHY LIFE - May 29, 2015 - 11:26 am

[…] # Imagem dagmar’s kitchen […]