Så fort vi öppnar dörren (eller fönstret för den delen) här hemma så slår en sötsyrlig doft av mogna äpplen och sensommar emot oss. Det är nästan så att de där första höstkänslorna infinner sig. Ja, de där pirriga höstkänslorna ni vet… som i skolstart, nystart, hög luft och långa promenader som avslutas med en varm kopp choklad framför brasan…
Ha, ha – det där sista hade alltid jag och mina tre bästisar som ett stående cliché-skämt när vi var yngre och skulle övertyga oss själva om att vi faktiskt gillade hösten. Fast jag behöver egentligen inte låtsas – jag älskar hösten! Just den där känslan av nystart – att allt är möjligt! Och så doften av äpplen… Vad kan slå det? Det skulle väl vara en lång promenad i kall, hög luft som avslutas med en kopp varm choklad framför brasan då ;-). Och glöm för all del inte den underbara hemstickade ollen som fulländar scenen!
Men vi är inte riktigt där ännu. Däremot börjar äpplena på vårt ena äppelträd att mogna, och jag har plockat in massor av fina exemplar redan. Så många att att jag nog ska ta mig an dem och koka lite äppelkompott ikväll. Men jag måste få dela med mig av den här franska äppeltarten som jag bakade i fredags. Den är helt ljuvlig! Jag hittade receptet i en dansk tidning när vi bodde i Shanghai för några år sedan och den har bakats många gånger i vårt kök sedan dess. Servera den med en hemgjord vaniljsås och du har nästan kommit till himlen!
Fransk Äppeltarte
Det här behövs till två pajer som är ca 26 cm i diameter:
425 g vetemjöl
225 g smör
1 msk strösocker
1 ägg
3/4 dl mjölk
—
äpplen
lite pressad citron
strösocker
aprikosmarmelad
1) Mät upp mjölet i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och fördela det i mjölet med en gaffel eller med fingrarna tills allt smör är blandat med mjölet. Det skall vara en smulig deg.
2) Tillsätt socker, ägg och mjölk och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Den skall inte knådas.
3) Dela degen i två delar. Platta till dem något så är de lättare att kavla ut dem sedan. TIPS! Om du bara vill baka en paj kan du frysa in den ena degbiten i en plastpåse och ta fram nästa gång du vill baka. Du behöver bara tina den ca 30 minuter innan du kavlar ut den! Supersmidigt!
4) Frys eventuellt in den ena degen enligt ovan. Lägg den degen du skall använda i kylskåpet ca 20-30 minuter.
5) Tag degen ur kylskåpet och kavla den på lätt mjölat bakbord till en stor platta. Lägg den på ett bakplåtspapper eller i en smord pajform.
6) Sätt ugnen på 220 grader.
7) Skala och kärna ur 4-5 äpplen (ta dubbelt så många om du gör två pajer samtidigt), och skär dem i skivor. Lägg dem i en skål och pressa lite citronsaft över så att de inte mörknar.
8) Lägg äppelskivorna tätt på pajdegen och vik över degkanten så att den går lite över äpplena. Strö över 1-2 msk socker.
9) Grädda mitt i ugnen cirka 25-30 minuter.
10) Tag ut tarten och strö över lite socker. Smält försiktigt några matskedar aprikosmarmelad i en liten kastrull och pensla den ovanpå äpplena.
Servera med grädde eller vaniljsåsen nedan!
Gammeldags vaniljsås
Det här behövs till 4 personer:
2,5 dl mjölk
1/2 vaniljstång
1/2 dl strösocker
4 ekologiska äggulor
1/2 dl majsstärkelse
2 msk smör
1-2 dl lättvispad grädde
1) Koka upp mjölk tillsammans med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur vaniljstången.
2) Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
3) Slå över den heta mjölken under vispning.
4) Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning. Häll över i en kall skål när blandningen tjocknat.
5) Smält smöret i den varma krämen under vispning.
6) Kyl den i ett vattenbad med is eller i kylskåp.
7) Vispa grädden lätt och vänd ihop med krämen till en fluffig vaniljsås.
show hide 6 comments