Jag måste börja med att erkänna en sak. Jag är besatt av matbutiker. Varje gång jag åker till en ny stad eller till ett nytt land måste jag genast kolla in utbudet i närmsta matbutik. Det är liksom prio numero ett när jag kommer till ett nytt ställe. Sådan har jag alltid varit. Särskilt spännande är det förstås att kolla utbudet i andra länder, och det åker alltid med något exotiskt litet paket av det ena eller det andra hem till Sverige.
Den här sommaren styrde vi kosan ner mot Österrike och den här gången var det, förutom några flaskor lokalproducerat vin, lite olika sockerpaket som fick följa med hem i väskan. Först och främst för att de var så fina, men även för innehållet förstås! Österrike (och kanske speciellt Wien) är ju känt för sina läckra bakverk, och var skulle man hitta specialsorter av socker om inte i Österrike? Sockret i den vackra blå påsen är nämligen så fint så fint att det snuddar på gränsen till att bli florsocker, men är ändå strösocker. Perfekt till extra spröda och fina kakor alltså!
Nu har det fått stå och pryda sin plats på skafferihyllan ända tills jag fick syn på utmaningen “Månadens Sötsak” på bloggen Söta Saker – och blev så inspirerad! Nästan hela sommaren har gått utan att jag har bakat (jo, kanelbullar har det blivit en gång) och jag har gått omkring och varit så baksugen den senaste veckan. Och eftersom temat för månadens sötsak var just reseminnen tyckte jag det passade så bra att baka en av mina absoluta favoritkakor i hela världen – nämligen hallongrottor!
Förutom sockret från Österrike som fick invigas till de här kakorna, så påminner de mig nämligen också om alla hallon vi har plockat och köpt nu mot slutet av sommaren. Så de här kakorna är proppfulla av Österrikiska reseminnen och skånska/småländska/göteborska odlade och vilda hallon. Använd färdig sylt eller gör din egen!
Hallongrottor
Det här behövs till cirka 20 kakor:
125 g smör
3/4 dl strösocker (här använde jag Österikiskt Backsucker)
0,5 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
en liten nypa salt
ca 0,5-1 dl hallonsylt
1) Sätt ugnen på 200 grader. Rör rumsvarmt smör och strösocker så att det blir mjukt och fluffigt.
2) Blanda potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en annan bunke.
3) Rör ihop allt till en deg.
4) Om degen känns mycket kladdig kan du kyla den en stund i kylskåpet. Rulla sedan en längd som du skär i 20 lika stora bitar.
5) Rulla varje degbit till en kula och lägg den i en liten kakform på en plåt.
6) Tryck ett litet hål i varje kaka med tummen och fyll det lilla hålet med hallonsylt.
7) Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter eller tills kakorna fått gyllengul färg.
Pudra med florsocker och njut i bersån ;-)!
show hide 8 comments