Kladdkaka med hallon, chili & havssalt

Just nu finns det nog inga hallon kvar att plocka i skogarna. Om man inte bor i de norra delarna av vårt avlånga land möjligen. Men det finns kanske djupfrysta som du plockat själv? Eller så finns det ju alldeles utmärkta hallon att köpa i frysdisken i de flesta vanliga mataffärer. Djupfrysta hallon är en av de absolut bästa råvarorna att ha hemma, tycker jag! De kan förvandlas till smoothies, milkshakes, topping till gröt eller yoghurt eller varför inte en farligt god kladdkaka?

Jag får ju ibland receptidéer i huvudet som jag inte kan släppa, och just den här kombon har jag gått och funderat på länge. Ända sedan någon gång tidigt i somras när jag såg att de serverade kladdkaka med just hallon & chili i badkiosken på “vår” strand. Jag smakade aldrig just den kladdkakan, men har som sagt inte kunnat släppa idén. Så jag lade till lite havssalt eftersom jag älskar kombon sött & salt – och särskilt i kombination med mörk choklad… Det kan bara inte bli fel! Och så bytte jag ut lite av den vanliga sockret mot ljust muscovadosocker för en extra kola-aktig touch! Och det blev ungefär så gott som jag hade väntat mig! Fast nästa gång tar jag nog mer chili ;-)

Ska du bjuda dina barn på detta räcker det kanske med 1/2 tesked chiliflagor, men är det vuxenkalas kan du absolut ta minst en tesked! Jag tog en halv när jag bakade den igår, eftersom Tuva & Egon skulle vara med och äta, men då märktes knappt smaken alls. Och den hackade chokladen på toppen är naturligtvis inget “måste”, men det blir verkligen extra gott när de små bitarna smälter ner i kakan… Mums!

Det finns säkert hundratals olika recept på kladdkaka. Alla har sin favorit! I en del recept skall ägg & socker vispas innan smeten blandas, men det tycker jag känns helt onödigt. Finessen med kladdkaka är ju (enligt mig) att den är så otroligt lätt att laga. Bara smält smöret och blanda i resten av ingredienserna direkt i kastrullen, in i ugnen – klart! Kan det bli enklare?

Kladdkaka med hallon, chili & havssalt
Det här behövs till en normalstor rund form:

150 g smör
2 dl strösocker
3/4 dl ljust muscovadosocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker (eller skrapet från 1/2 vaniljstång)
1/2-1 tsk torkade chiliflagor
en nypa havssalt (fleur de sel)
2 ekologiska ägg
1,5 dl hallon, färska eller tinade djupfrysta
2 dl mjöl
50 g god mörk choklad, hackad

1) Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en form, gärna en med löstagbar kant.
2) Smält smöret till kakan i en kastrull. Låt svalna något.
3) Blanda i sockersorterna, kakao, vanilj, chili och salt.
4) Tillsätt ett ägg i taget och sedan hallonen. Tillsätt mjölet till sist och rör smeten jämn med en slickepott.
5) Häll chokladsmeten i den smörade formen och strö den hackade chokladen över kakan.
6) Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 10-20 minuter. Hur länge du gräddar den beror på hur kladdig du vill ha den.

Servera med hallon och grädde!

show hide 12 comments

Katarina - August 29, 2012 - 2:08 pm

Roligt att du använt chili, den passar bra med choklad!

Erika - August 29, 2012 - 2:10 pm

Och jag som försöker bli av med sommarens överskott… den här blev jag jättesugen på att testa!

Magnus - August 31, 2012 - 2:49 pm

Fina bilder och jättegott (antar det) recept. Hoppas bara du använt Maldon Flingsalt. För bara det lilla saltet gör så mycket skillnad på slutresultatet. Mums! :-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 31, 2012 - 5:01 pm

Självklart Maldon, Magnus! Endast det bästa är gott nog ;-)

Ann-Louise - August 31, 2012 - 7:57 pm

Både vackra bilder och spännande smakkombinationer! Frusna hallon är en staple även hemma hos mig – så gott med det friska och syrliga inslaget i fil och jag brukar även göra mycket frukt- och grönsakspuréer till Vera med hallon i. All rosa mat brukar tas emot med stor entusiasm. ;)

Frida - September 1, 2012 - 8:19 am

Hej! Vilken fin blogg du har! Du undrade över min keramik – tyvärr säljer jag bara genom min egna butik – och där är det tomt just nu. Ny keramik i vår!
Mvh Frida

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 1, 2012 - 12:36 pm

Ann-Louise – japp, hallon är perfekta som färgsättare och allt blir så vackert rosa!

Frida – då måste jag verkligen planera in ett tur uppåt landet framåt våren när du fyllt ateljén med ny keramik!

Jessica - September 3, 2012 - 9:05 pm

Jösses så god, Sonja! Den här gör vi definitivt fler gånger! :-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 4, 2012 - 10:40 pm

Visst var den god Jessica! Kul att ni testat och att ni gillade!

Söndagsfika | - September 2, 2012 - 8:07 pm

[…] en kladdkaka med chili och hallon. Den gick hem både hos stora och små. Receptet hittade jag på Dagmar’s Kitchen. Jag hade tyvärr ingen mörk choklad att hacka och strö på, som det står i receptet. Men det […]

Underbar kladdkaka | vitisoprav - March 11, 2013 - 11:52 am

[…] Kladdkaka med hallon, chili och havssalt […]

Söndagsfika | Fotograf Charlotte - September 6, 2013 - 9:57 pm

[…] en kladdkaka med chili och hallon. Den gick hem både hos stora och små. Receptet hittade jag på Dagmar’s Kitchen. Jag hade tyvärr ingen mörk choklad att hacka och strö på, som det står i receptet. Men det […]