Just nu finns det nog inga hallon kvar att plocka i skogarna. Om man inte bor i de norra delarna av vårt avlånga land möjligen. Men det finns kanske djupfrysta som du plockat själv? Eller så finns det ju alldeles utmärkta hallon att köpa i frysdisken i de flesta vanliga mataffärer. Djupfrysta hallon är en av de absolut bästa råvarorna att ha hemma, tycker jag! De kan förvandlas till smoothies, milkshakes, topping till gröt eller yoghurt eller varför inte en farligt god kladdkaka?
Jag får ju ibland receptidéer i huvudet som jag inte kan släppa, och just den här kombon har jag gått och funderat på länge. Ända sedan någon gång tidigt i somras när jag såg att de serverade kladdkaka med just hallon & chili i badkiosken på “vår” strand. Jag smakade aldrig just den kladdkakan, men har som sagt inte kunnat släppa idén. Så jag lade till lite havssalt eftersom jag älskar kombon sött & salt – och särskilt i kombination med mörk choklad… Det kan bara inte bli fel! Och så bytte jag ut lite av den vanliga sockret mot ljust muscovadosocker för en extra kola-aktig touch! Och det blev ungefär så gott som jag hade väntat mig! Fast nästa gång tar jag nog mer chili ;-)
Ska du bjuda dina barn på detta räcker det kanske med 1/2 tesked chiliflagor, men är det vuxenkalas kan du absolut ta minst en tesked! Jag tog en halv när jag bakade den igår, eftersom Tuva & Egon skulle vara med och äta, men då märktes knappt smaken alls. Och den hackade chokladen på toppen är naturligtvis inget “måste”, men det blir verkligen extra gott när de små bitarna smälter ner i kakan… Mums!
Det finns säkert hundratals olika recept på kladdkaka. Alla har sin favorit! I en del recept skall ägg & socker vispas innan smeten blandas, men det tycker jag känns helt onödigt. Finessen med kladdkaka är ju (enligt mig) att den är så otroligt lätt att laga. Bara smält smöret och blanda i resten av ingredienserna direkt i kastrullen, in i ugnen – klart! Kan det bli enklare?
Kladdkaka med hallon, chili & havssalt
Det här behövs till en normalstor rund form:
150 g smör
2 dl strösocker
3/4 dl ljust muscovadosocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker (eller skrapet från 1/2 vaniljstång)
1/2-1 tsk torkade chiliflagor
en nypa havssalt (fleur de sel)
2 ekologiska ägg
1,5 dl hallon, färska eller tinade djupfrysta
2 dl mjöl
50 g god mörk choklad, hackad
1) Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en form, gärna en med löstagbar kant.
2) Smält smöret till kakan i en kastrull. Låt svalna något.
3) Blanda i sockersorterna, kakao, vanilj, chili och salt.
4) Tillsätt ett ägg i taget och sedan hallonen. Tillsätt mjölet till sist och rör smeten jämn med en slickepott.
5) Häll chokladsmeten i den smörade formen och strö den hackade chokladen över kakan.
6) Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 10-20 minuter. Hur länge du gräddar den beror på hur kladdig du vill ha den.
Servera med hallon och grädde!
show hide 12 comments