Rödbetsröra med äpple

Finns det någon bättre årstid än just denna på matfronten? Grönsaksdiskar och gårdsbutiker svämmar över av olika sorters rotfrukter, kål och annat grönt. Och äppelträden bågnar av all frukt som är redo att plockas nu eller inom en snar framtid. Igår behövde vi något gott (och hyfsat snabbt!) att äta till en bit fisk som vi hade över från söndagen. Och jag letade som vanligt igenom kylskåpet för att se vad vi hade för förutsättningar ;-). Det fanns bland annat rödbetor från Mariebergs Gårdbutik, och lite äpplen från den egna trädgården.

Och jag kom på att jag skulle testa en egen variant på rödbetsröra som jag sett på så många olika ställen den senaste tiden. Jag hade även en påse pinjenötter hemma, så den fick tillsammans med rödbetorna bilda basen i den här röran.

För att röran skulle bli extra nyttig blandade jag i både rapsolja och linfröolja. Och så tog jag oregano från trädgården, men det borde funka precis lika bra med till exempel rosmarin eller timjan.

Rödbetsröra
Det här behövs till 4 personer som tillbehör till en måltid:

4-5 rödbetor
1-2 syrliga äpplen
70 g pinjenötter
2 msk rapsolja
1-2 tsk linfröolja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
saft från en halv citron
havssalt & peppar
oregano eller annan örtkrydda

1) Skrubba rödbetorna med en rotborste och koka dem “al dente” i lättsaltat vatten. Det tar cirka 10-30 minuter beroende på om du har färska eller “gamla” rödbetor. Känn efter med en potatissticka – när den precis går att sticka ner i rödbetan är det klart.
2) Skölj rödbetorna i kallt vatten. Pilla sedan bort skalet och skär dem i mindre bitar.
3) Skala äpplena och skär i mindre bitar.
4) Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt mer olja för konsistensen. Behövs det mer syra tar du lite mer äppelcidervinäger eller citronsaft.

Supergott tillsammans med en sallad och en bit fisk eller kött! Supergod (kan jag tänka mig!) som röra på en macka med rostbiff! Och perfekt på buffébordet!

Nästa gång tänker jag testa med gulbetor!

show hide 4 comments

Eva - September 4, 2012 - 10:16 pm

Vackra bilder! Du fick så mycket beröm för dina härliga, ljusa och mysiga matbilder i Stockholm i helgen på kursen!
Jag tål inte nötter men kan tänka mig att testa denna röran utan dem eller ev tillsätta nåt annat.

Katarina - September 5, 2012 - 3:58 am

Vilken fin färg röran har och jag kan tänka jag hur god den var!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 5, 2012 - 2:45 pm

Eva – nu blev jag nyfiken! Jag mejlar dig! ;-) Tål man inte nötter skulle man ju kunna ersätta dem med tex. melonkärnor, solrosfrön eller till och med avocado… Testa vetja!

[…] Box:Apple Pie Pops Sandras Matkrypin: Rågsurdegsbröd med äpple och morot Dagmar’s Kitchen: Rödbetsröra med äpple Brödkonst: Rött äppelmos Husmorsskolan: Äppelchutney Lite enklare: Äppelsaft […]