Financier-muffins med Äpplen & Hallon

Kan man äta för mycket äpplen? Jag tror inte det. För om doktorn rekommenderar ett äpple om dagen så måste det väl ändå betyda minst ett äpple om dagen? Särskilt så här i äppelskördartider! Här hemma hos oss blir det i alla fall väldigt mycket äpplen just nu och jag tänkte att det var väl inte helt fel att sticka i några i de här härliga Financier-muffinsen som jag bakade igår.

Financier är en fransk kaka med brynt smör och mandelmjöl som bas. Och i min strävan att försöka “nyttifiera” bakverken tänkte jag att det här måste vara den perfekta kakan för ändamålet!

Den innehåller ju redan mandelmjöl som är rikt på protein och en massa nyttiga vitaminer, och socker brukar inte vara så svårt att byta ut mot ett nyttigare alternativ. Så jag tog ljust rårörsocker i dessa istället för florsocker. Rårörsocker är ju inte lika hårt raffinerat som vanligt vitt socker, och innehåller därför fortfarande vissa mineraler och spårämnen. Dessutom bytte jag ut vetemjöl mot bovetemjöl, som har ett betydligt lägre GI än vetemjöl (och är dessutom glutenfritt!) vilket innebär större/längre mättnadskänsla. Bra va?

Ja, den här månaden verkar det bli mycket fokus på nyttifiering. Dels har jag månadens utmaning som går ut på att försöka nyttifiera (=göra nyttigare) ett bakverk – utan att tumma på god smak eller attraktivitet! Och så känner jag att med alla fina råvaror som finns idag för att ersätta både vitt mjöl och vitt socker, så tar jag på mig utmaningen att från och med nu börja baka alla kakor på ett lite nyttigare sätt. Fast inte kanelbullarna – då tror jag faktiskt att Tuva och Egon skulle bli lite sura på mig.

Men tillbaks till muffinsen! Självklart ska ni få ett riktigt härligt recept så här på fredagen! Och det här vill jag lova blev riktigt, riktigt bra. Jag vet det därför att till och med P (som inte alls är förtjust i kakor) kom hem igår kväll och började genast dregla över varianten med hallon och vit choklad. Ja, han kunde faktiskt inte ens vänta tills efter maten utan var tvungen att provsmaka både före och efter maten. Då vet man att det är lyckat.

Så sätt igång och baka nu, för det är ju fredag! De här kan du dessutom njuta av med ett lite godare samvete – även om du är noga med vad du stoppar i dig!

Och är du inte övertygad än – tänk dig då doften som sprider sig i köket när du bryner smöret och lägger i vaniljstången… eller när mandelmjölet sedan blandas med vaniljsmöret… Och som en liten varning vill jag också påtala att smeten är livsfarligt god! Seså – sätt igång nu ;-)!

Financiers/Muffins med Äpplen & Hallon
Det här behövs till 8 normalstora muffinsformar:

100 g smör
1 vaniljstång
1 1/4 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl ljust rårörsocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk havssalt
4 äggvitor
bär och frukt att toppa med

1) Sätt ugnen på 180 grader och placera 8 muffinsformar i en muffinsplåt.
2) Smält smöret på medelhög värme och låt det puttra tills det får en svagt brun färg och börjar dofta nötigt. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i det brynta smöret. Låt stå och dra.
3) Blanda mjölsorter, socker, bakpulver och flingsalt i en bunke.
4) Vispa äggvitorna till vitt skum. Det behöver inte vara hårt skum som till maränger, men det skall vara ordentligt fluffigt.
5) Tag upp vaniljstången ur smöret och blanda smöret med mjölblandningen. Vänd till sist ned de vispade äggvitorna i blandningen och vänd runt tills smeten är jämn.
6) Fördela smeten i muffinsformarna och garnera eventuellt med äppelklyftor & hallon/vit choklad. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.

Njut med kaffe eller ett glas mjölk och fira att det är sol och fredag!

Och eftersom det här är en alldeles utmärkt fredagsmyskaka så får den också bli mitt bidrag till Månadens Sötsak på temat “Fredag” hos Söta Saker. Hoppas ni gillar det lika mycket som vi gjorde! Trevlig helg!

show hide 10 comments

Linn - October 12, 2012 - 12:05 pm

De ser onekligen väldigt vackra ut också! Gillar den halva äppleskivan du lagt på toppen. De är väl nästan så nyttiga att man kan få dem till frukost, va? ;-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 12, 2012 - 12:07 pm

Absolut Linn! Perfekt frukostmuffins ;-)

Sanna - October 12, 2012 - 1:37 pm

Åh vilka superfina muffins! Höstiga och söta. Fina formar också, blev sugen på att pyssla hemma i helgen.

Katarina - October 12, 2012 - 2:46 pm

Ser mycket goda ut och fint att kunna göra dem nyttigare och ändå behålla den goda smaken!

Ingrid Münch - October 12, 2012 - 3:46 pm

Wow, så inspirerande Sonja, ska genast planera för helgens muffins. :-) Underbara bilder!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 12, 2012 - 4:14 pm

Tack för alla fina kommentarer! Roligt att ni blir bak- och pysselsugna Sanna & Ingrid! Det är ju lite min avsikt att försöka inspirera ;-)

Ellinor - October 15, 2012 - 9:05 am

Vilken fantastiskt fin blogg och så många härliga recept! Har redan spenderat gott och väl 15 minuter här och sparat ner ett och annat. Kram

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 15, 2012 - 9:49 am

Tack Ellinor! Och vad skumt med ditt namn (för+efter) för så hette min kusin för många herrans år sedan, innan hon gifte sig, så jag hajade till och trodde det var hon som hade kommenterat först ;-)

Thank God it´s friday! | Söta saker - November 2, 2012 - 8:43 am

[…] Financiermuffins med hallon och äpplen från Dagmars kitchen […]

[…] Financiermuffins med hallon och äpplen från Dagmars kitchen […]