Oktoberutmaningen – nyttifiera ett bakverk!

När jag var liten höll alltid min mamma på med att försöka “nyttifiera” (ett underbart ord som jag tagit till mig från Sofia på Hildas Hem) en massa grejer där hemma. Det var kokt potatis i våfflorna, morötter i brödet, grahamsmjöl i pannkakorna och så vidare… Som barn var vi kanske inte överdrivet förtjusta – vi ville ju bara ha frasvåfflor! Men som vuxen har jag själv börjat förstå grejen med det där, för på senare år har även jag trillat dit och börjat nyttigfiera mina bakverk.

Och just det där att försöka nyttifiera ett bakverk – helst utan att tumma på den goda smaken och konsistensen – tänkte jag skall bli oktober månads bloggutmaning! Så fundera nu ut något som du brukar baka (eller något helt nytt) och försök göra det lite nyttigare än vanligt. Det är helt upp till dig om du bakar bullar, bröd, våfflor eller något annat – men det skall vara något som är “bakat”.

Gör så här för att vara med:
1) Nyttifiera ett bakverk och blogga om det. Skriv i ditt blogginlägg att du är med i oktoberutmaningen på Dagmar’s Kitchen och länka hit.
2) Kommentera här nedanför och länka till ditt blogginlägg, så att vi alla kan få stilla vår nyfikenhet på vad just DU har hittat på!
3) När månaden är slut lägger jag upp alla inlägg här och länkar tillbaka till er.

Nu tycker jag det ska bli jättespännande att få se vad ni hittar på för något nyttigt! Så blogga på nu fram till den 31 oktober så ska vi se vad vi får ihop tillsammans!

Välkommen att vara med!

Här är ett par grejer som jag har nyttifierat på sista tiden som inspiration:

Små bärpajer med mandel- och bovetesmul
Kardemumma- & Chokladmuffins med Quinoa

show hide 16 comments

Karoline | Gröna Skafferiet - October 3, 2012 - 8:51 pm

Vilken rolig utmaning! :) Jag ska va med!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 3, 2012 - 9:28 pm

Kul! Det ser jag fram emot! Du är ju en av mästarna inom just det området ;-) Kramkram

Linn - October 3, 2012 - 10:35 pm

En utmaning som heter duga :-) Försöker ibland, men är sällan riktigt nöjd. Om tid och inspiration infinner sig så ska jag vara med, och om inte så kommer jag att suga i mig alla andras tips!

Eva - October 3, 2012 - 10:49 pm

Vilken bra ide att smyga in lite nyttigheter! Och sträva efter att den goda smaken är kvar. Och tror inte man ska betona nyttigheten så mycket utan mer hur god bakverket är. Nyttig kan lätt bli tråkig annars tyvärr. Ser fram emot tipsen!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 4, 2012 - 12:02 pm

Håller helt med Eva! Det får inte bli någon kompromiss – då äter jag hellre rågbrödet för sig och chokladbiskvin för sig ;-) Men det är roligt om man kan lyckas göra vardagsbaket lite nyttigare utan att som sagt tumma på smaken!

Karoline | Gröna Skafferiet - October 7, 2012 - 6:19 pm

Hej igen! Här kommer mitt bidrag – müslimuffins med äpple :)
Hoppas du haft en mysig helg. Kram

http://gronaskafferiet.se/muslimuffins-med-apple/

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 7, 2012 - 9:59 pm

Mums!! Dina muffins ser supergoda ut Karoline! Tack för att du är med och förgyller min utmaning! Kram

matmedmera - October 11, 2012 - 6:52 am

I sommras gjorde jag en havrekaka med blåbär, lite mindre sött, men fortfarande väldigt god kaka och lite nyttigare variant
http://matmedmera.eu/blabarkaka-med-havre-kanel-och-farinsocker/

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 11, 2012 - 8:15 am

Tack för den kakan Matmedmera! Blåbär, kanel och farinsocker låter som en höjdarkombo!

Marie Onäng - October 13, 2012 - 8:50 pm

Kors i taket, nu kommer det till och med ett litet bidrag från mig. En gammal favorit – Picknick på stubben kakor som känns lite nyttiga med goda viljan.

http://mimmismammaliv.blogspot.se/2012/10/utmaning-i-oktober.html

Kram

Katarina - October 14, 2012 - 5:04 am

Hej! Här är mitt bidrag till oktoberutmaningen: http://hovkonditorn.blogspot.sg/2012/10/banana-date-cookies.html

Önskar dig en fin söndag! Kram

Linda - October 14, 2012 - 5:04 pm

Jag har knåpat ihop en auberginekaka! http://casaspangtorp.blogspot.se/2012/10/auberginekaka_6.html

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 14, 2012 - 6:47 pm

Men vad roligt med så många bidrag under helgen! Massor med tack till både Marie, Katarina & Linda. Blir sugen på att prova alltihopa!

milla - October 30, 2012 - 8:53 pm

Mitt bidrag kommer i morgon kväll :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 30, 2012 - 10:08 pm

Det ser jag fram emot Milla! Bättre sent än aldrig ;-)