Brunsviger & mitt danska arv

Vet inte hur jag kom att tänka på det, men sent igår kväll kom jag plötsligt att tänka på Brunsviger – uttalas ungefär: [Brunnsviä] – en dansk (eller Fynsk) specialitet som är så enkel och snabb att göra och SÅ galet god.

När jag växte upp var det min farmor och mina fastrar som stod för frestandet med Brunsviger när vi var på besök hos dem i Danmark. Och som jag minns det så var det alltid russin i glasyren då. Själv är jag inte överförtjust i russin så jag uteslöt det. Och när jag googlade på brunsviger så hittade jag inte ett enda recept där russin ingick, så jag tänker att det kanske var en lokal tolkning av receptet? Jag får fråga dem när jag träffar dem på lördag, för då ska vi fira farmor (Dagmars dotter) som fyller 90 år!

Nu är det fredag och därför tyckte jag det passade att baka den här smaskigheten till frukost. Och jag är mycket väl medveten om att jag helt och hållet går emot min egen devis att nyttifiera bakverk när jag gör det, men vad sjutton – det är ju november nu och dessutom fredag!

Hursomhelst kan du enkelt svänga ihop den här till en lyxfrukost på helgen eller när det kommer oväntat fikabesök. Den ska bara jäsa en gång och själva basen blir härligt frasmjuk (ett påhittat ord, men smakar ni så fattar ni!) och så det varma kolatäcket som omsluter den… mmmm! Har du tid över i helgen så baka säger jag bara!

Jag kikade runt lite bland recept och fastnade för det här, eftersom jag tänkte att den metoden med att smula ner smöret i mjölet borde göra att degen blir sådär frasmjuk som den skall vara. Och det blev precis som jag minns att det ska smaka!

Jag har bara modifierat receptet lite på ett par ställen, bland annat genom att byta ut farinsockret i glasyren mot ljust muscovado och så tillsatte jag en nypa flingsalt också. Dessutom ökade jag mängden socker och mjölk aningen i själva degen.

Och här är det – receptet på danska brunsviger!

Brunsviger, 8 stora bitar

250 g vetemjöl
3 msk socker
1 nypa salt
75 g smör
25 g jäst
1,5 dl lättmjölk

Glasyr
75 g ljust muscovadosocker
75 g smör
en nypa flingsalt

1) Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Skär smöret i tärningar och smula ned det i mjölblandningen med händerna eller med en gaffel. Det blir som en torr smuldeg.
2) Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen där i. Tillsätt degspadet till mjölblandningen och arbeta ihop till en glansig och smidig deg direkt i bunken. Låt jäsa övertäckt minst 30 minuter.
3) Koka upp muscovadosocker, salt och smör till glasyren och låt koka någon minut på medelvärme tills det börjar bli lite simmigt och segt. Men akta så det inte blir kola!
4) Sätt ugnen på 200 grader och smöra en liten bakform. Jag tycker att kakan skall vara ganska tjock, så ta inte för stor form – min är 26x17cm.
5) Tryck ut den jästa degen i bakformen och gör små hål/fördjupningar med fingrarna. Häll den varma kolasmeten över och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.

Skär i fyrkantiga stora bitar och njuuut!

Och med detta önskar jag er en trevlig helg och hoppas att ni bakar och lagar mycket gott i höstrusket!

show hide 9 comments

Katarina - November 2, 2012 - 10:42 am

Den ser ju helt galet god ut! Trevlig helg!

Mitt skafferi - November 2, 2012 - 4:23 pm

Ser riktigt smarrigt ut! Min mamma är också dansk och jag har tillbringat många somrar där. Danskarna är ju experter på att göra goda bakverk :)

Linn - November 2, 2012 - 7:18 pm

Jag tror att det här är nyttigt för själen!

tina - November 3, 2012 - 9:54 am

Det där danska uttalet alltså, men kakan låter god. :-) Hoppas du får en fin dag, 90-årskalas låter flott!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 3, 2012 - 4:53 pm

Tack Katarina! Testa – det ÄR verkligen galet gott!

Mitt Skafferi – ja, visst är danskarna duktiga på sina bakverk! Härligt att ha ett danskt matarv tycker jag.

Linn – håller fullständigt med!

Tina – som min pappa alltid säger om “utländsk” mat: – Du behöver ju inte prata med den! ;-)

Nina i Vinglagården - November 3, 2012 - 11:18 pm

Hej, hammnade hit när jag letar efter nya spännande recept. Jag kommer nästa sommar öppna ett lantcafe nära norska gränsen och därför vill ja ha “nordisk” touch i köket. Själv är jag finsk, har bott många år i Norge, har svensk man och bor i Sverige – så att dansk saknas.

Jag har sparat din webbsida som favorit – den är riktigt riktigt bra och imorgon blir det Brunsviger. Övar och testar varje dag något nytt … så roligt efter många år i oljebranchen där jag egentligen trivdes inte.

Ha det så bra!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 5, 2012 - 8:56 am

Hej Nina! Kul att du hittade hit och så spännande det låter att öppna ett lantcafé! Hoppas du gillade dina Brunsviger!

Mormorsglamour - November 5, 2012 - 11:16 am

Jag bara njuter av alla vackra bilder… och blir himla hungrig också för den delen.
Kram
Helena

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 5, 2012 - 11:17 am

Härligt Helena – det är ju meningen det ;-) Kram