Jag kan inte fatta att det idag är exakt ett år sedan jag skrev det där första inlägget här på bloggen. Så jag tänker börja med att säga ett stort grattis till mig själv och min lilla “bebis” Dagmar’s Kitchen, som fyller ett år idag!
Med det sagt ska jag ska erkänna att jag tjuvstartade firandet lite igår med att baka en liten tårta. Jag som inte ens är särskilt förtjust i tårta och som inte ens brukar baka riktiga tårtor när barnen fyller år (för att de inte heller tycker om det). Men jag antog utmaningen. För eftersom det här ändå är en matblogg borde den väl firas med tårta, ellerhur? Men mer om det lite längre ner i posten.
Jag ska inte gå in på alltför långa utläggningar om hur och varför, men tycker ändå att det passar att berätta lite om hur bloggen kom till. För er som inte vet.
För exakt ett år sedan (plus några dagar) satt jag och fikade här hemma med ett gäng fotografkollegor. Jag jobbar sedan tre år tillbaka i eget företag som frilansande fotograf. Och det är fantastiskt att driva eget och göra (nästan) som man vill. Men det innebär också en del frustration över att få in uppdragen och att få in de rätta uppdragen.
Och just vid det där fikatillfället kände jag lite frustration över just det – att hamna i rätt nisch och att få in de rätta uppdragen. Jag var redan inarbetad som fotograf inom människor & lifestyle, men kände att mat var något som jag gärna skulle kunna tänka mig att syssla mer med. Och gärna i kombination med människor & lifestyle.
Och det var så idén föddes. Jag skulle starta en matblogg! Det var så enkelt när jag väl kom på det. Äntligen skulle jag få kombinera mitt bak- och matlagningsintresse med det jag älskar mest att göra – att fotografera.
Nu ett år senare sitter jag här med en massa nya roliga erfarenheter och uppdrag inom matfoto (jo, det är sant!). Allt tack vare bloggen. Och det har hänt så mycket som jag inte hade en aning om när jag började.
Jag har bland annat:
• lärt känna en massa andra härliga mat- och livsstilssbloggare (länklista kommer inom kort!)
• genom research lärt mig en massa som jag inte visste förut om mat, råvaror och matlagningsteknik
• fått ett flertal riktiga uppdrag inom matfoto (delmål uppnått!)
• fått förmånen att delta i intressanta matbloggsträffar och provsmakningar
• haft SÅ kul!
Mycket av det här hade jag ingen aning om att det skulle kunna hända tack vare bloggen. Och vad jag heller inte anade var hur mycket ni läsare skulle komma att betyda för mig och för bloggen. Jag menar – vad är det för mening med att driva en blogg, lägga ner en massa tid och engagemang på recept och fina bilder om ingen vore intresserad eller någonsin kommenterade? Därför vill jag säga ett stort varmt TACK till alla er som kommenterar, mejlar och är allmänt gulliga, trevliga och intresserade. Ni driver mig framåt och pushar mig att fortsätta.
Ett litet tack till min familj som stått ut med mig är nog faktiskt också på sin plats. Tyvärr tar man ofta sina allra närmaste “för givna” och jag kanske inte alltid har tänkt på att ni inte tycker det är så kul med en ständigt fotograferande och rekvisitaletande fru/mamma… Men häromdagen när vi var på på stan jag och Tuva fick hon mig att tänka när hon suckade över mitt överdrivna intresse i köksbutiken:
-Men, mamma (stor suck). Jag tycker inte det är kul att du har en matblogg när du bara ska titta på såna här grejer hela tiden.
Jag tittade på tygservetter. Och även om jag faktiskt även innan matbloggens tid tyckte mycket om att titta på sådana saker i butikerna, så fick det mig att tänka. Det kanske har gått lite överstyr. Och i så fall säger jag förlåt… Och TACK lilla Tuva (och Pelle & Egon) för att ni står ut med mig! Vi har i alla fall rätt så kul tillsammans tack vare maten ;-).
Ibland får jag en känsla av att några tror att jag driver den här bloggen för att jag har “för lite att göra”. Så är det förstås inte.
Bloggen är min hobby. Men den är också (även om den i sig inte drar in några pengar) en del av mitt företag och mitt mål var redan när jag startade att få börja jobba mer med matfoto. Och dit har jag nått – jippii!! Men även om jag är nöjd med vad jag hittills har uppnått så har jag ingen anledning att luta mig tillbaks, utan räknar med flera års hårt arbete till för att nå dit jag verkligen vill.
Men nu ska vi äta tårta!
Och eftersom jag egentligen inte är någon stor tårtälskare, och dessutom bakar tårtor extremt sällan, gjorde jag det lite lätt för mig.
Jag inspirerades av Donal Skehans kladdkakstårta men tog mitt eget kladdkaksrecept och min favoritfyllning. Därtill lade jag mina tre absoluta favoritsmaker – mjölkchoklad, hasselnöt och espresso. Och så här blev det. En minitårta (den är bara 14 cm i diameter!) med lager av kladdkaka och härlig cream cheese kräm smaksatt med hasselnötssmör och espresso.
Mäktig. Javisst. En pyttebit räckte för att stilla sötsuget och jag vet inte riktigt hur vi ska lyckas göra oss av med den. Kanske får jag fjäska lite för barnens fröknar igen (ja, det har hänt förut när jag bakat något som vi inte kan äta upp…)? Men nu ska ni få receptet om ni nu skulle bli sugna på lite chokladtårta.
Och orkar/hinner man inte göra sig besväret att göra en riktig tårta kan man bara halvera själva kladdkaksreceptet och göra en vanlig kladdkaka med fyllning ovanpå – en extra lyxig kladdkaka helt enkelt.
—
Kladdkakstårta med fyllning av Cream Cheese-, Hasselnöts- & Espressokräm och Mjölkchokladsglasyr, 4 små eller 2 stora bottnar
Kladdkaksbottnar
300 g smör
4 dl strösocker
1,5 dl ljust muscovadosocker
2 dl kakao
2 msk vaniljsocker (eller skrapet från 1 vaniljstång)
en stor nypa flingsalt
4 ekologiska ägg
4 dl mjöl
1) Sätt ugnen på 200 grader. Smöra två avlånga formar (mina är 30×20 cm) som är tillräckligt stora för att sedan kunna ta ut två mindre kak-rundlar ur varje. (Men har du fyra små pajformar, cirka 15 cm i diameter, tar du givetvis dem.) Lägg ett bakplåtspapper i botten på varje form som går upp en bit på kanten – då blir det lättare att sedan ta ur kakan.
2) Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något.
3) Blanda i sockersorterna, kakao, vanilj och salt.
4) Tillsätt ett ägg i taget och sist mjölet. Vänd bara ner mjölet med hjälp av en slickepott tills smeten är jämn. Vispa inte.
5) Häll smeten i de smörade formarna grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter.
Låt kakorna svalna något och använd sedan ett kakmått, utstickare eller annat lämpligt cirkelformat föremål i lagom storlek och ta ut 4 runda tårtbottnar.
—
Cream Cheese-, Hasselnöts- & Espressokräm (fyllning)
60 g mjukt smör
3 msk hasselnötssmör (går utmärkt att utesluta om du är allergisk)
5 dl florsocker
4 msk god kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
100 g Philadelphiaost
1 enkel espresso eller cirka 3 msk varmt kaffe
1) Vispa smör, hasselnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker, salt och philadelphiaost mjukt med hjälp av en elvisp.
2) Tillsätt till sist den varma espresson och vispa tills smeten är jämn.
Lägg den första kladdkaksbottnen på ett fat och bred 1/3 av fyllningen på den. Fortsätt sedan och varva de andra tre bottnarna med fyllningen. Det skall bli tre lager kräm – alltså inget på toppen. Nu kommer glasyren!
—
Mjölkchokladglasyr
125 g mjölkchoklad av bra kvalitet (jag använder Valrhona Jivara , 40%)
3/4 dl vispgrädde
1 msk honung
1 nypa flingsalt
1 msk smör
50 g philadelphiaost
eventuellt rostade nötter till garnering
1) Hacka chokladen fint och lägg den i en bunke som tål värme och mixerstav.
2) Koka upp vispgrädde, honung och flingsalt.
3) Häll gräddblandningen över chokladen under mixning. Tillsätt smör och philadelphiaost och pulsmixa (tryck av och på). Mixa bara precis tillskrämen gått ihop – annars kan den skära sig.
Glasyren blir ganska lös först så den behöver kylas minst en-två timmar innan du kan breda den över kakan. Detta moment (även fyllningen) är därför perfekt att göra dagen innan man skall äta tårtan! När krämen väl är kyld kan du breda den över kakan. Garnera eventuellt med hackade rostade hasselnötter om du vill! (Hasselnötter rostas enkelt några minuter på hög värme i en torr stekpanna.)
—
Ha en fin dag och än en gång TACK för att ni läser och kommenterar! Det gör mig jätteglad!
—
show hide 47 comments