Dagmar Fyller Ett & Kladdkakstårta med fyllning av Cream Cheese-, Hasselnöts- & Espressokräm och Mjölkchokladsglasyr

Jag kan inte fatta att det idag är exakt ett år sedan jag skrev det där första inlägget här på bloggen. Så jag tänker börja med att säga ett stort grattis till mig själv och min lilla “bebis” Dagmar’s Kitchen, som fyller ett år idag!

Med det sagt ska jag ska erkänna att jag tjuvstartade firandet lite igår med att baka en liten tårta. Jag som inte ens är särskilt förtjust i tårta och som inte ens brukar baka riktiga tårtor när barnen fyller år (för att de inte heller tycker om det). Men jag antog utmaningen. För eftersom det här ändå är en matblogg borde den väl firas med tårta, ellerhur? Men mer om det lite längre ner i posten.

Jag ska inte gå in på alltför långa utläggningar om hur och varför, men tycker ändå att det passar att berätta lite om hur bloggen kom till. För er som inte vet.

För exakt ett år sedan (plus några dagar) satt jag och fikade här hemma med ett gäng fotografkollegor. Jag jobbar sedan tre år tillbaka i eget företag som frilansande fotograf. Och det är fantastiskt att driva eget och göra (nästan) som man vill. Men det innebär också en del frustration över att få in uppdragen och att få in de rätta uppdragen.

Och just vid det där fikatillfället kände jag lite frustration över just det – att hamna i rätt nisch och att få in de rätta uppdragen. Jag var redan inarbetad som fotograf inom människor & lifestyle, men kände att mat var något som jag gärna skulle kunna tänka mig att syssla mer med. Och gärna i kombination med människor & lifestyle.

Och det var så idén föddes. Jag skulle starta en matblogg! Det var så enkelt när jag väl kom på det. Äntligen skulle jag få kombinera mitt bak- och matlagningsintresse med det jag älskar mest att göra – att fotografera.

Nu ett år senare sitter jag här med en massa nya roliga erfarenheter och uppdrag inom matfoto (jo, det är sant!). Allt tack vare bloggen. Och det har hänt så mycket som jag inte hade en aning om när jag började.

Jag har bland annat:
• lärt känna en massa andra härliga mat- och livsstilssbloggare (länklista kommer inom kort!)
• genom research lärt mig en massa som jag inte visste förut om mat, råvaror och matlagningsteknik
• fått ett flertal riktiga uppdrag inom matfoto (delmål uppnått!)
• fått förmånen att delta i intressanta matbloggsträffar och provsmakningar
• haft SÅ kul!

Mycket av det här hade jag ingen aning om att det skulle kunna hända tack vare bloggen. Och vad jag heller inte anade var hur mycket ni läsare skulle komma att betyda för mig och för bloggen. Jag menar – vad är det för mening med att driva en blogg, lägga ner en massa tid och engagemang på recept och fina bilder om ingen vore intresserad eller någonsin kommenterade? Därför vill jag säga ett stort varmt TACK till alla er som kommenterar, mejlar och är allmänt gulliga, trevliga och intresserade. Ni driver mig framåt och pushar mig att fortsätta.

Ett litet tack till min familj som stått ut med mig är nog faktiskt också på sin plats. Tyvärr tar man ofta sina allra närmaste “för givna” och jag kanske inte alltid har tänkt på att ni inte tycker det är så kul med en ständigt fotograferande och rekvisitaletande fru/mamma… Men häromdagen när vi var på på stan jag och Tuva fick hon mig att tänka när hon suckade över mitt överdrivna intresse i köksbutiken:

-Men, mamma (stor suck). Jag tycker inte det är kul att du har en matblogg när du bara ska titta på såna här grejer hela tiden.

Jag tittade på tygservetter. Och även om jag faktiskt även innan matbloggens tid tyckte mycket om att titta på sådana saker i butikerna, så fick det mig att tänka. Det kanske har gått lite överstyr. Och i så fall säger jag förlåt… Och TACK lilla Tuva (och Pelle & Egon) för att ni står ut med mig! Vi har i alla fall rätt så kul tillsammans tack vare maten ;-).

Ibland får jag en känsla av att några tror att jag driver den här bloggen för att jag har “för lite att göra”. Så är det förstås inte.

Bloggen är min hobby. Men den är också (även om den i sig inte drar in några pengar) en del av mitt företag och mitt mål var redan när jag startade att få börja jobba mer med matfoto. Och dit har jag nått – jippii!! Men även om jag är nöjd med vad jag hittills har uppnått så har jag ingen anledning att luta mig tillbaks, utan räknar med flera års hårt arbete till för att nå dit jag verkligen vill.

Men nu ska vi äta tårta!

Och eftersom jag egentligen inte är någon stor tårtälskare, och dessutom bakar tårtor extremt sällan, gjorde jag det lite lätt för mig.

Jag inspirerades av Donal Skehans kladdkakstårta men tog mitt eget kladdkaksrecept och min favoritfyllning. Därtill lade jag mina tre absoluta favoritsmaker – mjölkchoklad, hasselnöt och espresso. Och så här blev det. En minitårta (den är bara 14 cm i diameter!) med lager av kladdkaka och härlig cream cheese kräm smaksatt med hasselnötssmör och espresso.

Mäktig. Javisst. En pyttebit räckte för att stilla sötsuget och jag vet inte riktigt hur vi ska lyckas göra oss av med den. Kanske får jag fjäska lite för barnens fröknar igen (ja, det har hänt förut när jag bakat något som vi inte kan äta upp…)? Men nu ska ni få receptet om ni nu skulle bli sugna på lite chokladtårta.

Och orkar/hinner man inte göra sig besväret att göra en riktig tårta kan man bara halvera själva kladdkaksreceptet och göra en vanlig kladdkaka med fyllning ovanpå – en extra lyxig kladdkaka helt enkelt.

Kladdkakstårta med fyllning av Cream Cheese-, Hasselnöts- & Espressokräm och Mjölkchokladsglasyr, 4 små eller 2 stora bottnar

Kladdkaksbottnar
300 g smör
4 dl strösocker
1,5 dl ljust muscovadosocker
2 dl kakao
2 msk vaniljsocker (eller skrapet från 1 vaniljstång)
en stor nypa flingsalt
4 ekologiska ägg
4 dl mjöl

1) Sätt ugnen på 200 grader. Smöra två avlånga formar (mina är 30×20 cm) som är tillräckligt stora för att sedan kunna ta ut två mindre kak-rundlar ur varje. (Men har du fyra små pajformar, cirka 15 cm i diameter, tar du givetvis dem.) Lägg ett bakplåtspapper i botten på varje form som går upp en bit på kanten – då blir det lättare att sedan ta ur kakan.
2) Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något.
3) Blanda i sockersorterna, kakao, vanilj och salt.
4) Tillsätt ett ägg i taget och sist mjölet. Vänd bara ner mjölet med hjälp av en slickepott tills smeten är jämn. Vispa inte.
5) Häll smeten i de smörade formarna grädda i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter.

Låt kakorna svalna något och använd sedan ett kakmått, utstickare eller annat lämpligt cirkelformat föremål i lagom storlek och ta ut 4 runda tårtbottnar.

Cream Cheese-, Hasselnöts- & Espressokräm (fyllning)
60 g mjukt smör
3 msk hasselnötssmör (går utmärkt att utesluta om du är allergisk)
5 dl florsocker
4 msk god kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
100 g Philadelphiaost
1 enkel espresso eller cirka 3 msk varmt kaffe

1) Vispa smör, hasselnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker, salt och philadelphiaost mjukt med hjälp av en elvisp.
2) Tillsätt till sist den varma espresson och vispa tills smeten är jämn.

Lägg den första kladdkaksbottnen på ett fat och bred 1/3 av fyllningen på den. Fortsätt sedan och varva de andra tre bottnarna med fyllningen. Det skall bli tre lager kräm – alltså inget på toppen. Nu kommer glasyren!

Mjölkchokladglasyr
125 g mjölkchoklad av bra kvalitet (jag använder Valrhona Jivara , 40%)
3/4 dl vispgrädde
1 msk honung
1 nypa flingsalt
1 msk smör
50 g philadelphiaost

eventuellt rostade nötter till garnering

1) Hacka chokladen fint och lägg den i en bunke som tål värme och mixerstav.
2) Koka upp vispgrädde, honung och flingsalt.
3) Häll gräddblandningen över chokladen under mixning. Tillsätt smör och philadelphiaost och pulsmixa (tryck av och på). Mixa bara precis tillskrämen gått ihop – annars kan den skära sig.

Glasyren blir ganska lös först så den behöver kylas minst en-två timmar innan du kan breda den över kakan. Detta moment (även fyllningen) är därför perfekt att göra dagen innan man skall äta tårtan! När krämen väl är kyld kan du breda den över kakan. Garnera eventuellt med hackade rostade hasselnötter om du vill! (Hasselnötter rostas enkelt några minuter på hög värme i en torr stekpanna.)

Ha en fin dag och än en gång TACK för att ni läser och kommenterar! Det gör mig jätteglad!

show hide 47 comments

Beatrice - November 21, 2012 - 10:52 am

Guud vilken tårta! Grattis till ettårsdagen :)

Sofia - Hildas hem - November 21, 2012 - 10:55 am

Hipp hipp hurra! Du har byggt en jättefin blogg. Det är verkligen fantastiskt hur mycket det ger att ha en blogg och det gör ju också att man får lite social samvoro … något som man inte alltid är bortskämd med som egenföretagare :)

Hoppas att dagen blir fin!
Kram Sofia

PS. Min blogg firar 2 år på fredag :)

Linda Jönér - November 21, 2012 - 11:06 am

Grattis lilla “Dagmar”

En sån fin liten ettåring som precis som andra ettåringar verkligen förgyller en trist novemberdag!

Du har gjort något så bra under detta året Sonja.

Katarina - November 21, 2012 - 11:08 am

Stort grattis till din fina blogg! Och tårtan ser ljuvligt god ut! Kram

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 21, 2012 - 11:09 am

Åh, tack! Vad ni är gulliga!

Sofia – det är ju ännu mer fantastiskt att du “bara” bloggat i två år. Du måste ju ha typ en av sveriges mest lästa bloggar? :-)

Karoline | Gröna Skafferiet - November 21, 2012 - 11:20 am

Grattis Sonja och grattis Dagmar!:)
Du är så duktig och det är riktigt häftigt att se hur mycket du utvecklats som matfotograf på detta året. Fastän du va otroligt duktig redan när bloggen startade har du kommit ännu längre nu! Häftigt!! Nu hoppas vi alla på många fina bloggår till!

Och tårtan ser vansinnigt god ut! Vill ha, vill ha!

Kram Karoline

Mitt skafferi - November 21, 2012 - 11:41 am

Gud så gott det ser ut! Blev fruktansvärt fikasugen när jag såg bilderna. Måste nästan springa ner till konditoriet och köpa lite gofika till eftermiddagen :)

Mikaela Rudhner - November 21, 2012 - 12:01 pm

Älskar din blogg. Så vackra bilder och goda grejer.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 21, 2012 - 12:03 pm

Tack, tack, tack och tack igen ;-) Som sagt – det är ni som läser som ger det hela en mening!

Solveig - November 21, 2012 - 12:41 pm

Grattis på 1-årsdagen! Jag älskar tårtor, men får kanske plocka bort hasselnötterna från det här receptet. Så häftigt (med bloggen alltså) .. Jag trodde att alla fina bilder du tog till den var uppdragsbilder! ;) Lycka till med fortsättningen. Min blogg blir väl en hundblogg istället nu när skaffat en liten valp! ;)

Petra Setterberg - November 21, 2012 - 12:41 pm

Stort grattis till dig och din underbara blogg och stort lycka till med dina stora mål, det kommer gå alldeles utmärkt om jag känner dig rätt!

Monira [food around my world] - November 21, 2012 - 1:15 pm

GRATTIS!! Det var roligt för mig att läsa lite om hur din blogg kom till eftersom jag nyligen hittade hit! :)

Jag tyckte en del av ditt inlägg var speciellt intressant, att du liksom kände att du var tvungen att berätta att detta har med ditt företag att göra.. Jag och min storasyster har pratat mycket om det – att man känner att man måste göra något, om man inte jobbar – ha ett eget företag osv. Speciellt för oss kvinnor, det känns som att vi svenska kvinnor har lite komplex, varför vet jag inte, men det är synd. Om du nu hade velat driva denna blogg bara för skojs skull och för att du har ett genuint intresse för fotande och matlagning och bak så ska ju inte det ses ner på -eller ens uttryckas att ja “hon måste ju ha för mycket tid”! Tycker jag i alla fall. Tycker det är väldigt intresant, för jag känner likadant, att jag inte bara kan säga – jo men jag är bara hemmafru (bara och bara, jag tycker man ser lite ner på vad en hemmafru faktiskt kan åstadkomma och göra för sin familj) Är uppväxt med att min mamma vart hemma med oss barn, till jag fyllde 13 år. Och jag säger bara en sak, det finns inget bättre än att ha en förälder hemma, som lagar god nyttig mat, som hjälper en med läxorna och som finns där för en när man kommer hem från skolan och stöttar en och höjer ens självförtroende.

Förlåt att jag babblat på om ett helt annat ämne än ditt ettårsfirande haha men ja, finner det vara intressant!

Och din tårta ser SÅ GOD ut! Jag vill stoppa in handen i datorn och ta en bit :) Hade jag bakat en sådan hade den tagit slut direkt här hemma! Roligt att ni har svårt att få slut på era sötsaker, medan vi här får bråka om varje smula haha!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 21, 2012 - 1:26 pm

Tack Monira! Vad roligt att du tyckte det var intressant! Jag håller med dig helt och fullt!

Och jag tycker självklart också att det hade varit en helt ok anledning att blogga “bara” för att det är kul. Och det ÄR ju kul.

Men jag ville bara poängtera att det för mig även är likställt med jobb, för jag vill inte att folk ska känna sig stressade över att de inte hinner. För det finns ju ingen “normal” arbetande människa som kan hinna med att laga all mat till hushållet själv (om man inte är hemma på heltid). Och här hemma äter vi minsann allt som oftast delvis halvfabrikat och smörgåsar till middag också – som i de flesta barnfamiljer. Eftersom både jag och min man jobbar.

Men visst var det underbart att ha en mamma som var hemma på heltid! Min mamma var också hemma tills vi var runt 8-9 år tror jag (kanske längre) och jag minns hur härligt det var att komma hem till nybakt bröd eller kanelbullar efter skolan… DET är verkligen värt mycket!

Linda - November 21, 2012 - 1:46 pm

Grattis till Dagmar’s Kitchen på födelsedagen! Helt fantastiskt att du inte har hållt på mer än ett år och kommit så långt! Jag har haft mitt företag (och bloggen som jag precis som du också ser som en rolig del av jobbet) i tre år och kämpar fortfarande på med att få igång det. Jag kanske får anlita dig som fotograf till mina matprojekt så kanske det går bättre ;)

Tårtan låter farligt god och är fantastiskt snygg! Hade den varit här hade den inte fått stå orörd :D . Dessutom passar den perfekt in på mitt nya tema “Våga prova” på Livsaptit eftersom månadens våga prova är just hasselnötssmör!

Hoppas att bloggen fortsätter att ge energi, jobb och glädje!

Hanna - November 21, 2012 - 1:54 pm

Grattis;-). Det är ett fanatstiskt jobb du gör med din blogg, så inspirerande och välgjort!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 21, 2012 - 2:05 pm

Tack Linda! Fast det framgick kanske inte här, men här kämpas det också ska du veta! Det är inte, och kommer aldrig att vara lätt att jobba som frilans. Jag har ju haft mitt företag som fotograf i tre år och det är fortfarande inte lätt – men arbetet med den här bloggen har ändå gett mig fler möjligheter till jobb än jag hade innan den fanns.

Kul också att du har ett nytt tema med just hasselnötssmör! Då ska jag lägga till det här receptet där. Jag älskar hasselnötter och detta var faktiskt första gången jag testade hasselnötssmör. Men det kommer att bli fler!

Tack Hanna! Roligt att du gillar det. :-)

Jenny - November 21, 2012 - 4:03 pm

Ååh! Ser ut som en dröm och efter att ha lusläst receptet är jag övertygad om att jagskulle älska den! Grattis till ett händelserikt år och tack för all inspiration såhär långt!

Håkan på Recepten.nu - November 21, 2012 - 8:52 pm

Först och främst – ett enormt stort och varmt grattis från mig! Jag är ju bara barnet i matbloggsammanhang jämfört med dig och måste säga att du driver en blogg som definitivt hör till de allra bästa inom genren matblogg. Varje gång jag besöker din sida (vilket är ofta) så får jag något med mig och varje gång slås jag av vilken grym matfotograf du är. Grymt bra jobbat!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 21, 2012 - 9:27 pm

Tack snälla Jenny & Håkan! Och Håkan – nu finns det en länk till recepten.nu här i sidokolumnen!

milla - November 21, 2012 - 9:49 pm

Grattis, vilen härlig tårta :)

Sandras Matkrypin - November 22, 2012 - 7:36 am

Vilken fantastisk tårta! Grattis bloggen :)

Linda - November 22, 2012 - 8:28 am

Åh, nu kändes det som om jag formulerade mig lite fel! Visst förstår jag att du kämpar, det får ju alla egna företagare göra (om man inte lyckas få investerare eller sitter på pengar så att man kan betala andra för att kämpa åt en, vilket knappast är fallet i frilansvärlden). Jag menade mer att jag var imponerad över ditt arbete med bloggen och hur långt du kommit med den på kort tid. Självklart förstår jag att man inte blir en så skicklig fotograf och matstylist som du utan att ha övat, övat och övat. Jag har mycket kvar att lära och jag ser dig som en inspirationskälla, inte alls någon som bara har glidit in med tur och fått en massa jobb utan att kämpa. Alla med drömmar får kämpa, men det är ju också en del av charmen =)

Mormorsglamour - November 22, 2012 - 8:28 am

Vad kul att få höra din berättelse… det finns nog så många här ute i blogg världen som kan känna igen sig.
Det är så kul med alla nya världar som öppnar sig i och med bloggandet :) och det roligaste av allt är att man hela tiden utvecklar sig.

Det svåra är dock att finna balansen med hur mycket tid och tankar bloggen får uppta. Nu efter 4 års bloggande tror jag att balansen börjar infinna sig något.

Ha en bra dag nu och lycka till med både företagande och bloggande :)
Kram
Helena

Karolina Dahlgren - November 22, 2012 - 9:02 am

Mmmmmmmmmmmmmm tårtan e fantastisk! Vi fick äran att hjälpa till att äta upp den :) Jag är så otroligt glad att vara din svägerska Sonja! Stort grattis på ett års dagen, Kram Karolina

Carolin - November 22, 2012 - 12:41 pm

GRATTIS “DAGMAR”!

Tänk vad detta året har gått fort. Och vad mycket du har gjort. Så bra!

Vi borde fika lite oftare och utveckla våra företag ; )

Alla lyckosparkar till dig och ät så mycket tårta du bara orkar, det är du värd!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 22, 2012 - 4:47 pm

Tack alla ni som kommenterat här sedan igår också! Det är så roligt att ni “bryr” er!

Linda – jag har mejlat dig! Jag förstod precis vad du menade, men ville bara förtydliga – ifall jag verkade sådär överkäck att “nu går det minsann så himla braaaa” – att det går bra på vissa plan men ganska mycket upp och ner. Och fortfarande ganska mycket frustration över att man måste jobba så himla hårt för att komma någonstans – och för att öht tjäna pengar på sitt egenföretagande.

Och mitt svar till dig här ovanför var nog lätt att missförstå. men det var därför jag mejlade!

Kramkram

Sofia - November 22, 2012 - 7:20 pm

Den ser livsfarlig ut! Men rena drömmen för chokladälskare! Väldigt snyggt gjord!

Carolin - November 22, 2012 - 7:20 pm

Mailat mig?

Carolin - November 22, 2012 - 7:23 pm

Ahh, nu fattar jag…..

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 22, 2012 - 8:30 pm

Carolin – ja, du fattade ;-) jag hade mejlat Linda ovan! Men du – vi borde verkligen ses lite oftare. Nu var det alldeles för länge sedan. Vi hörs!

mormorsglamour - November 23, 2012 - 8:13 am

Ja visst var det galet mycket bakpulver i degen. Så du kan tänka dig vad det pyste och jäste så fort minsta lilla vatten hälldes över degen. :-) hittade receptet till degen/leran på familjeliv, så här i efterhand skulle jag nog ha testat först med 2msk :-) så ett tips är att börja med det och sen öka om det inte blir bra :-) lycka till!
Kram Helena

Alice Brax - November 23, 2012 - 11:13 am

Grattis på födelsedagen. Du tar jättevackra matbilder! Vi ses på söndag. /Alice

Kristin @ The Chocolate Box - November 23, 2012 - 6:56 pm

Grattis till ett år! Tårtan ser underbart god ut, en tårta i min smak helt klart :D

gypsee - November 23, 2012 - 7:00 pm

WOW!Jag måste prova den här tårta!!! Underbar!

Jessica Arvidsson - November 24, 2012 - 6:06 pm

Stort grattis till ditt och Dagmars första år!!
Det är otroligt inspirerande att följa dig på din framfart bland maten. Jag tilltalas särskilt (förutom av dina otroligt vackra bilder) av variationen i de recept och tips som du bloggar. Mat, bak, tips, saft och trix – allt finns här och trots att dina inlägg spänner över ett brett köks-/matfält så känns det som att det finns en tydlig röd tråd och ett härligt stänk av Sonja i allt. Åh, vad jag ser fram emot att få följa dig och Dagmar i många år till!

Stor kram!
Jessica

Sara på Vardag.nu - November 24, 2012 - 7:16 pm

Men grattis! Tänk vad ett år kan gå snabbt och vara så långt på en och samma gång :) Härligt också att du inte bara har haft kul under tiden utan faktiskt fått ut detsamma var tanken med den från början. Det är väl helt fantastiskt :) Grattis igen!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 26, 2012 - 9:05 am

Men oj, vad många som grattat! STORT TACK till alla igen – det värmer verkligen.

Linn - November 28, 2012 - 4:33 pm

Grattis på bloggfödelsedagen! Du gör ett superduperjobb och inspirerar ständigt. Härligt med en sådan solskenshistoria :-)

tina - March 7, 2013 - 2:53 pm

Vilken härlig blogg!
Fina bilder
Kram Tina

Gaby - August 18, 2013 - 8:23 pm

English???

Gaby - January 17, 2014 - 6:40 am

Do you have the recipe in english???

thanks

Sonja {Dagmar's Kitchen} - January 17, 2014 - 10:25 am

Gaby – unfortunately I don’t… But please check back later as I’m planning on making a blog post on a few “chocolatey” recipes that have shown very popular. They’re all in Swedish and I think it would be a great idea to translate them all in one blogpost.

Carol G - March 20, 2014 - 9:37 pm

I would live to see this post translated to English if you ever would. Thank you!

Jessa B - September 2, 2017 - 10:24 pm

Hello! I was just wondering if I could get this recipe in English? I was so excited and saw it on Pinterest but only speak English. It looks divine!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 6, 2017 - 11:35 am

Hi Jessa and thanks for your comment! Sorry, I don’t have the time to translate recipes. Perhaps you’d like to try this one instead: http://www.dagmarskitchen.se/2015/08/coco-crazy-chocolate-cake-with-salted-espresso-caramel/ All the best! /Sonja

pinned pulp // 03 | 74 Lime Lane - August 15, 2013 - 1:48 am

[…] filled with cream cheese, hazelnut and espresso cream by dagmar’s kitchen / […]

Kladdkakstårta | c bakar och funderar - November 11, 2013 - 10:22 pm

[…] från Dagmars Kitchen och räckte alldeles utmärkt till 17 vuxna och 5 vilda ungar. Min tårta blev dock inte fullt […]