Om julefrid, rödkål och wienernougat…

Oj, oj vad den här veckan gick fort. Plötsligt är det dan-före-dan och jag hade fått för mig att jag skulle hinna med jättemycket i matväg under den här veckan. Men det blev inte riktigt så. Däremot fixades det en hel del här igår och lite till kommer att göras under dagen och kvällen.

Och det här kommer inte att bli något megalångt receptinlägg. Vi satsar på familjemys och julefrid idag och jag ville bara kika in och önska god jul med några bilder och ett par små recept.

Jag fick frågan av en journalist på Göteborgsposten i veckan vad jag skulle prioritera om jag var extremt sent ute och skulle bjuda på julmat hemma hos mig.

Först blev jag lite ställd, men insåg ganska snabbt att i så fall skulle jag satsa på ett par olika snabba sillinläggningar, hemgjord rödkål (klarar mig inte utan det!) och skulle det bara bli ett enda snabbt julgodis så skulle det få bli wienernougat eller tryffelkulor.

Knäcken har jag svårt att klara mig utan också, så jag hade kanske snabbt sett till att sätta igång ett kok, även om det är lite mer tidskrävande…

Och så hade det fått bli någon god sallad, till exempel en fräsch apelsinsallad. Bröd och skinka kan man alltid köpa, eller så bakar man det här snabba brödet.

Nu kommer det inte att bli riktigt så snabba ryck hemma hos oss. Sillarna är redan inlagda och smaksatta, rödkålen kokad, julgodiset fixat och det allra sista skall fixas ikväll när barnen sover. Men det var lite roligt att tänka på vad man skulle prioritera om det verkligen brann i knutarna.

Och visst är maten viktig på julen, men den är inte allt. Jag har lite svårt för det där onödiga frossandet. För mig har maten alltid varit viktig, men allra viktigast är ändå myset med familjen, doften av hyacinterna och så julevangeliet såklart.

Nu vill jag önska er alla en riktigt god och fridfull jul och om du behöver någon mer inspiration till julmaten så kanske du hittar det här.

Vad är viktigast på ditt julbord förresten?

God jul!

Rödkål
1 kg rödkål, finstrimlad
1 gul lök, finhackad
1 äpple, skalat och finhackat
1 msk smör + 1 msk olivolja
5 hela kryddnejlikor
1,5 tsk flingsalt
svartpeppar
4 msk koncentrerad svartvinbärssaft
3 msk balsamvinäger
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk brunt farinsocker

1) Fräs rödkål, lök och äpple mjukt i smör och olja. Tillsätt övriga ingredienser och låt småkoka under lock ca 30-40 minuter tills allt är ordentligt mjukt och väl ihopkokt.
2) Smaka av, låt svalna och frys in eller förvara i lufttät burk i kylskåpet. Står sig 3-4 dagar i kylskåp och smakar absolut bäst när den fått stå till sig minst ett dygn.

Snabba sillinläggningar
Jag brukar koka lagen själv (0,5 dl ättikssprit + 1,5 dl vatten + 2 dl socker + nejlika, vitpeppar & kryddpeppar), lägga in sillfiléerna i den ett par dagar och sedan smaksätta. Men ska det gå snabbt får du ta fem-minuters-sill som finns att köpa i butik. Allt är bättre än att köpa färdiginlagd sill på burk.

Här är några favoritsmaksättningar. Bara varva den inlagda sillen (spara lagen) med smaksättningen och häll sedan tillbaka lagen över sillen.

Äpple och kanel
Tunna äppelskivor, kanelstänger samt 1-2 tsk malen kanel som blandas i lagen.

Koriander, chili & lime
Tunna skivor lime, fint hackad chili och koriander samt lite limesaft som blandas i lagen.

Apelsin & purjolök
Tunna skivor apelsin och fint strimlad purjo varvas med sillen.

Apelsinsallad med avocado, krasse & kumminvinägrett, 4 personer

Sallad
4 apelsiner
4 blodapelsiner
2 mogna avocador
100 g fetaost
1 ask krasse
50 g osaltade pistagenötter, finhackade

Vinägrett
1 schalottenlök, skalad och finhackad
1 msk vit balsamvinäger
½ tsk malen kummin, eller mortlade frön
½ tsk rosépepparkorn, mortlade
1 tsk flingsalt
3 msk olivolja
2 msk finhackad bladpersilja

1) Vispa ihop schalottenlök, vit balsamvinäger, kummin, rosépeppar och salt till vinägretten. Låt stå och dra medan du förbereder salladen.
2) Använd en liten vass kniv för att skära bort allt skal, inklusive det vita innerskalet på apelsinerna. Skär dem i tunna skivor. Skala och skär avocadorna i mindre bitar och pressa över lite citron för att undvika att de mörknar.
3) Fördela apelsinskivor och avocado på fyra tallrikar och smula fetaosten över.
4) Vispa ner olivolja och bladpersilja i vinägretten och fördela den över salladen. Toppa med klippt krasse och finhackade pistagenötter.

Traditionell knäck med rostad mandel & flingsalt, ca 50 knäck
Jag tycker egentligen att knäcken är lite “helig” och att den inte får smaksättas med något, men i år testade jag att bara rosta mandeln och tillsätta lite salt. Det blev en lite annorlunda smakbrytning utan att förstöra knäcksmaken.

3 dl grädde
3 dl strösocker
3 dl ljus sirap
1 dl mandel
1/2 tsk flingsalt
2 msk ströbröd
1/2 tsk bakpulver

1) Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Skruva ner värmen så att det kokar jämnt utan att vrålkoka. Rör bara om då och då – rör du för mycket kan knäcken bli för lös.
2) Det kan ta allt mellan 30-90 minuter innan knäcken kokat klart. Eftersom du ändå inte skall röra för mycket hinner du duka bordet eller måla naglarna under tiden. Rosta även mandeln i en torr stekpanna, låt svalna och hacka den sedan fint.
3) Gör kulprovet (häll en klick smet i ett glas kallt vatten – när det går att rulla en fast kula av smeten är knäcken färdig). Och det gör inget om det blir många kulprov – det finns inget godare än det där första smakprovet!
4) När knäcken kokat klart tillsätter du rostad hackad mandel, ströbröd och bakpulver och häller upp smeten i knäckformar med hjälp av två teskedar.
5) Låt stelna på sval plats. Förvara i lufttät burk, gärna med smörpapper mellan lagren.

Wienernougat
250 g nougat
150 g mörk choklad, t.ex. Valrhona Guanaja eller Caraibe
100 g flagad mandel

1) Klä en liten form (ca 20×20 cm) med bakplåtspapper. Rosta mandelflagorna lätt i torr stekpanna och låt svalna.
2) Hacka chokladen grovt och smält den tillsammans med nougaten i vattenbad. Blanda chokladsmeten med mandelflagorna och häll smeten i formen. Låt svalna.
3) Täck över och förvara i kylskåp. Ta fram chokladen och skär den i rektangulära bitar innan den skall serveras.

show hide 15 comments

Simone - December 23, 2012 - 12:39 pm

Allt ser så gott ut,önska ja hade de så lätt.Tyvärr tar de 2dagar för mig och bli färdig med mat,dvs massa och förbereda som stoppa korv,julskinka,rulla kåldolmar(syriansk stil),rödkåls sallad gör ja som pizzasallad,blir så gott och sen kyckling,ris,potatisgratäng,vitabönor gryta,bulgur och mycket mer.
God jul och tack för dina vackra bilder och inspiration som man fått

Ulrica - December 23, 2012 - 1:09 pm

Jag klarar mig inte utan min moster Gerds pepparkakor. Sen har jag svårt att inte få äta skinksmörgås på hembakade julbrödet. Allt annat kan jag skippa. Tack för en härlig inspirationshöst/-vinter med dina vackra bilder och läckra recept. Ser med spänning fram emot vad du ska hitta på 2013.

God Jul!

/Ulrica

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 23, 2012 - 5:41 pm

Simone – det tar ett par dagar här med ska tilläggas! Jag menar bara att jag tycker inte man skall stressa ihjäl sig över maten, utan göra det man verkligen älskar och tycker är kul att göra! Och så är det ju super om man har “vett” att börja i tid – så slipper man stå och stressa sista timmarna. Fast det gör man ju ofta ändå till slut ;-)

Ulrica – Ja, skinka måste vi ha här också! Den står i ugnen just nu. Tack själv för fin din fina inspirationsblogg!

Kram och God Jul på er båda!

Karin A - December 23, 2012 - 5:49 pm

Så mycket gott och vackert! :) God jul! Kram från Karin

Mårtenssons kök - December 23, 2012 - 6:01 pm

SILL!!! Vi klarar oss inte utan sill och lägger själv in varje jul. Som tur är så är vi alla lika tokiga i det så det brukar hamna runt en 10-12 olika varje jul. Skinka och brunkål känns också som det skulle vara svårt att vara utan…

Vi önskar dej en GOD JUL!

Sara på Vardag.nu - December 23, 2012 - 6:13 pm

Men oj vad mycket gott! Själv klarar jag mig nog utan det mesta, förutom revbenen… Det är så otroligt gott med tjocka, sirapsglaserade revben… Med krämig äppelsallad till. Mmm!

God jul! :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - December 23, 2012 - 6:54 pm

Kul att höra vilka favoriter ni har på era julbord!

Mårtenssons – jag älskar som sagt också sillen mest av allt! Har just fixat sista sorten som blev den obligatoriska currysillen. Och skinkan står just nu i ugnen, så ikväll blir det att smaka på skinkan ihop med lite rödkål och några sillsorter. Mums!

Sara – Revben är grymt gott, men konstigt nog inget vi någonsin haft på vårt julbord. Det låter fantastiskt gott med äppelsallad till!

God jul igen!

milla - December 23, 2012 - 10:53 pm

På julbordet vill jag ha lax och janzon köttbullar och olika sorters sallad :)God Jul

Rebecka - December 24, 2012 - 10:39 pm

Otroligt fina bilder!!! :-)

Christer Erngren (@nukokarjag) - December 25, 2012 - 5:44 am

Hur fräscht som helst. Helt underbara färger och uppläggningar som känns mer juni än december :). God fortsättning och gott nytt år Dagmar!

Emmy - December 25, 2012 - 6:59 pm

Vilka underbara bilder!
Jag insåg i år att jag varken längtat efter eller upskattar julmaten särskilt mycket. Även att jag åt mest fisk och ganska lite mat så infinner sig den där överjästa känslan i alla fall. Det är oerhört svårt att få byta ut någon rätt på vårt julbord då släkten är väldigt traditionsbunden och jag knappt alls. Brukar försöka smyga in någon fräsch vintersallad som det slutar med att bara jag och någon till äter av.
Ha en fortsatt skön jul!

Karoline | Gröna Skafferiet - December 27, 2012 - 9:50 am

Mums vad gott allt ser ut! Jag kan tro att ni haft en riktigt GOD jul!;) God fortsättning på dig också Sonja! Kram

Victorias provkök - December 29, 2012 - 10:23 pm

Mmm vad mycket gott:)
Ha en riktigt fin kväll
Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

[…] Orange and Avocado Salad…RECIPE […]

Las mejores ensaladas de la red | - July 26, 2016 - 6:30 pm

[…] Ensalada de naranja y aguacate […]