Financiers med kokossocker, hallon & rostade kokoschips

Jag hoppas ni har en härlig helg.

Här i Göteborg skiner solen från en klarblå himmel, och även om det är bitande kallt så känns det ändå att våren är på väg.

Igår var jag ledig med Egon och det blev en riktig mysdag då vi hann med både fika på stan, lite shopping och sedan hem för att baka eftermiddagsfika. Det blev såna här härliga finacier-muffins med hallon och kokoschips.

Toppingen går förstås att variera i det oändliga. Men man kan också experimentera med mjöl- och sockersorter. Just detta är min absoluta favorit för tillfället – helt glutenfri och bakad enbart med kokossocker, vilket ger den ett väldigt lågt GI för att vara kaka.

Baka nu omedelbums och njut i ett vindskyddat hörn i vårsolen!

Financiers/Muffins med hallon & rostade kokoschips, ca 8 st.

100 g smör
1 vaniljstång
1 1/4 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl kokossocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk havssalt
4 äggvitor
hallon och kokoschips att toppa med

1) Sätt ugnen på 180 grader och smörj en muffinsplåt med lite rapsolja, eller använd muffinsformar.
2) Smält smöret på medelhög värme och låt puttra tills det får en svagt brun färg och börjar dofta nötigt. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i det brynta smöret. Ta av från värmen och låt stå och dra.
3) Blanda mjölsorter, socker, bakpulver och salt i en bunke.
4) Vispa äggvitorna till vitt skum. Det behöver inte vara hårt skum som till maränger, men det skall vara ordentligt fluffigt.
5) Tag upp vaniljstången ur smöret och blanda smöret med mjölblandningen. Vänd till sist ned de vispade äggvitorna i blandningen och vänd runt försiktigt tills smeten är jämn.
6) Fördela smeten i muffinsplåten och garnera med hallon och kokoschips. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.

show hide 7 comments

thecitygourmand - March 9, 2013 - 2:18 pm

Delicious, these would go perfectly with a cup of tea!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 11, 2013 - 8:45 pm

thecitygourmand – I agree! :-)

C - March 15, 2013 - 8:06 pm

De ser fantastiska ut. Och så är de glutenfria, vilket uppskattas väldeliga. Då är bara frågan om det går att ersätta kokossockret (pga allergi), med vad och hur mycket?

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 15, 2013 - 8:35 pm

C – tack! Och kokossockretgår alldeles urmärkt att ersätta med tex. strösocker eller rårörsocker. Jag har bakat dem flera ggr med rårörsocker.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 15, 2013 - 8:37 pm

Och då tar du samma mängd av ersättningssockret!

C - March 19, 2013 - 7:32 pm

Te har jag ännu kvar i koppen men bakverken är slut, så när som på några smulor på assietten och eftersmaken i munnen. Tusen tack för receptet! Så lyckade de blev. Tog 3/4 dl rårörsocker, lade till kardemumma och provade med björnbär, blåbär och lingon istället för hallon. Nästa gång ska jag toppa bären med mandelspån. Tack än en gång!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 19, 2013 - 9:16 pm

C – så roligt att du också testat och gillar! Och visst är de tacksamma att experimentera med! Tack för att du tog dig tid att berätta.

/Sonja