Ibland får jag en sån otrolig längtan tillbaka till Kina och Asien, där jag och P bodde under fem år. Jag har tyvärr inte haft möjligheten att åka dit igen sedan vi flyttade hem 2006, men då är det en väldig tur att det finns något som heter smak- och doftminnen som man lätt kan plocka fram.
Vi lagade själva (och åt vad andra lagat) mycket kinesisk/asiatisk mat under de åren vi bodde där. Och just den här fisk-kakan/bullen serverades på en restaurang vi ofta gick till.
Jag försökte att återge smaken precis som vi upplevde den då, och P verkade i alla fall väldigt nöjd och fick genast smakassociationer till “vår” restaurang i Shanghai.
Vi åt dem till kvällsmat igår, och som tur var blev det några kvar till dagens lunch. Det är så skönt med rester till lunch så att man slipper anstränga sig!
Vad åt du till lunch idag? Och vad har du för relation till asiatisk mat?
—
Fiskkakor med minnen från Asien, ca 12 st
400 g vit fiskfilé (tex. torsk, kolja eller sej)
50 g räkor
en stor bit (ca 5×5 cm) ingefära, riven
1 röd chili, finhackad
en kruka koriander, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 små salladslökar eller 1/2 purjolök, finhackade
3 msk majsmjöl (maizena)
1-2 msk rapsolja
1 tsk salt
svartpeppar
1 ägg
1) Skala räkorna och skär fisken i mindre bitar.
2) Mixa alla ingredienser utom ägget till en färs med hjälp av stavmixer, blender eller matberedare. Rör till sist ned ägget.
3) Forma små bullar och stek dem i rapsolja ca 4 minuter på varje sida.
Servera med en fräsch sallad, mycket koriander och limeklyftor.
TIPS! Gör en stor sats och frys in. Perfekt för snabba luncher eller små mellanmål. Chili- och ingefärsmängden reglererar du förstås efter hur kryddstarka du vill ha dina bullar.
show hide 8 comments