Fiskkakor med minnen från Asien

Ibland får jag en sån otrolig längtan tillbaka till Kina och Asien, där jag och P bodde under fem år. Jag har tyvärr inte haft möjligheten att åka dit igen sedan vi flyttade hem 2006, men då är det en väldig tur att det finns något som heter smak- och doftminnen som man lätt kan plocka fram.

Vi lagade själva (och åt vad andra lagat) mycket kinesisk/asiatisk mat under de åren vi bodde där. Och just den här fisk-kakan/bullen serverades på en restaurang vi ofta gick till.

Jag försökte att återge smaken precis som vi upplevde den då, och P verkade i alla fall väldigt nöjd och fick genast smakassociationer till “vår” restaurang i Shanghai.

Vi åt dem till kvällsmat igår, och som tur var blev det några kvar till dagens lunch. Det är så skönt med rester till lunch så att man slipper anstränga sig!

Vad åt du till lunch idag? Och vad har du för relation till asiatisk mat?

Fiskkakor med minnen från Asien, ca 12 st
400 g vit fiskfilé (tex. torsk, kolja eller sej)
50 g räkor
en stor bit (ca 5×5 cm) ingefära, riven
1 röd chili, finhackad
en kruka koriander, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 små salladslökar eller 1/2 purjolök, finhackade
3 msk majsmjöl (maizena)
1-2 msk rapsolja
1 tsk salt
svartpeppar
1 ägg

1) Skala räkorna och skär fisken i mindre bitar.
2) Mixa alla ingredienser utom ägget till en färs med hjälp av stavmixer, blender eller matberedare. Rör till sist ned ägget.
3) Forma små bullar och stek dem i rapsolja ca 4 minuter på varje sida.

Servera med en fräsch sallad, mycket koriander och limeklyftor.

TIPS! Gör en stor sats och frys in. Perfekt för snabba luncher eller små mellanmål. Chili- och ingefärsmängden reglererar du förstås efter hur kryddstarka du vill ha dina bullar.

show hide 8 comments

Ella - March 11, 2013 - 3:52 pm

Åh detta lät spännande! Jag är inte så himla förtjust i kinesiskt men thailändskt tycker jag mycket om. Vi brukar göra våran egna currypasta och laga curry från grunden ibland t.o.m. Phad thai är också en favorit <3 jag har varit i Kina ( Hong Kong ) och man märker ju de stora skillnaderna mellan Sverige och Kina men vad skulle du som bott där säga är de markantaste olikheterna? Jag älskar att upptäcka nya kulturer och att resa. Så därför är jag då nyfiken av mig :-)

thecitygourmand - March 12, 2013 - 10:08 am

Yum, these look 100x better than the shop-bought version!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 12, 2013 - 10:37 am

thecitygourmand – And they are! Incredibly easy to make as well – just mix spices and fish in a blender, add an egg and fry them in canola oil. :-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 12, 2013 - 10:57 am

Ella – åh, härligt det låter med curryn! Det är en sån där grej som jag tänkt att man borde göra, men det har aldrig blivit av… Hong Kong är ju underbart, och ganska olikt det “riktiga” Kina på många sätt. HK är ju som en härlig mix av Kina & England.

Oj, det finns jättemånga olikheter/skillnader mellan Kina och Sverige. Jag skulle nog säga att de kulturella och språkliga “förbistringarna” är det som gör livet i de olika länderna mest olika. Men alla är ju ändå människor och “lika” i grunden. Och, det här blir bara flummigt. Kina är underbart och måste upplevas – åk dit om du har möjlighet!

Emmy - March 13, 2013 - 8:03 pm

Jag älskar asiatisk mat. Det är ofta så fräsch mat med mycket grönsaker och härliga färger. Gillar ingefära, lime, chili, koriander, kokosmjölk, deras currypastasorter… Vad blir inte gott med dessa kryddor? Riktigt kul är det att tex kombinera svenska rotfrukter eller svenska rätter med asiatiska smaker.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 14, 2013 - 8:26 am

Emmy – ja, visst är de asiatiska kryddorna tacksamma att laga mat med! Älskar också allt i kombon ingefära, vitlök, chili och koriander. Mycket koriander.

Henrik - March 15, 2013 - 10:17 am

Fisk kanske inte är det bästa jag vet men dessa “bullar” verkar riktigt trevliga. Fantastiskt matfoto, gillar verkligen dina bilder.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 15, 2013 - 5:24 pm

Henrik – tack! Och jag tror nog att man kan gilla de här, även om man inte är så förtjust i fisk – bara man gillar kryddningen.