Linsbiffar med quinoa, parmesan & örter

Jag fortsätter veckans skafferitömning, och idag var det de röda linsernas tur. Jag kan inte förstå hur det kunde finnas så många öppnade påsar röda linser i skafferiet, varav den ena hade utgångsdatum nu i april. Jag använder ändå linser ganska ofta.

Men nu är de slut, och det är tack vare de här mumsiga linsbiffarna som blev till idag.

Och Tuva som just kom hem från skolan slukade två biffar i en väldig fart, vilket övertygar mig om att det här kan vara det perfekta “storkoket” att ställa till med ibland – just för att kunna frysa in och ta fram som snabblunch eller mellanmål.

När jag hade gjort klart dem slog det mig att det hade kunnat vara gott att smaksätta med lite rivet citronskal också. Testa gärna det – och hojta till om du gör det så vi andra får veta hur det blev.

Och har du gjort egna linsbullar med annnan komposition och smaksättning får du gärna länka i kommentarerna för ännu mer inspiration.

Ja, nu är det fredag eftermiddag och jag önskar alla som kikar in här en riktigt fin helg!

Linsbiffar med quinoa, parmesan & örter, ca 20 st
250 g (knappt 3 dl) röda linser + 5 dl vatten
1 dl quinoa + 2 dl vatten
0,5 dl matkorn + 2 dl vatten
1 liten gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, riven
50 g parmesan, riven
2 msk rismjöl (eller majsmjöl)
1 tsk salt
svartpeppar
4 msk valfria örter, finhackade (jag använde gräslök och bladpersilja)
1 ägg, lätt uppvispat

rostade sesamfrön & groddar/sallad till servering

1) Koka linser, matkorn och quinoa enligt anvisning på förpackningarna. Vattenmängden bör motsvara den jag angivit här ovan. Låt linserna rinna av efter kokning så att det blir en ganska fast massa. Häll även av överblivet vatten från matkorn och quinoa och låt rinna av ordentligt. Låt svalna något.
2) Blanda alla ingredienser noga till en jämn och ganska fast smet. Forma 20 bullar och stek dem på medelvärme i en värmetålig olja, till exempel olivolja eller rapsolja.
3) Rosta sesamfröna några minuter i en torr stekpanna så att de nätt och jämnt får färg.

Servera med sesamfrön och färska groddar eller en liten sallad!

show hide 19 comments

Linn - March 15, 2013 - 3:21 pm

Både låter och ser gott ut! Som vanligt här inne :-)

Jag älskar att improvisera ihop olika typer av vegetariska bollar och biffar, även om det kan vara lite trixigt att få till rätt konsistens.

Ellinor - March 15, 2013 - 3:26 pm

Tack för tipset! Har så gott som alltid linser hemma – både röda och gröna, vilka jag använder i allt från sallad och soppa till biffar och grytor. Nästa gång skall jag testa ditt recept ovan!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 15, 2013 - 5:24 pm

Linn – tack!

Ellinor – ja, visst är det gott och enkelt att laga med linser. Testa den här kombon vetja!

Karoline | Gröna Skafferiet - March 15, 2013 - 5:43 pm

Precis min typ av mat, ska prova dem inom kort!:) Du är så bra!
Ha en mysig helg! Kramar

Mårtenssons kök - March 15, 2013 - 6:29 pm

Tänk så mycket gott det kan komma ur en skafferitömning, och tänk vad man hittar i vrårna:) Just linsbiffar har vi inte testat, däremot har vi gjort biffar på quinoa som blev väldigt goda. Något vi har testat med linser är faktiskt att ha dom i goda kakor tillsammans bl.a pumpakärnor och hackad choklad, hugaligen så goda blev dom…

Hoppas din helg blir riktigt bra,
kramar

Karin - March 15, 2013 - 9:19 pm

Ser supersmarrigt ut! Lite jobbigt känns det nu inför måndag :) Trevlig helg! /Karin

Karin - March 15, 2013 - 9:21 pm

Vilken jättesöt tallrik! Glömde fråga från var?

thecitygourmand - March 16, 2013 - 1:14 am

These would make a superb canapé, yum!

Katarina - March 16, 2013 - 7:30 am

Biffar helt i min smak! Ha en fin helg, kram!

tina - March 16, 2013 - 8:48 am

Wow, vilka snygga linsbiffar!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 16, 2013 - 5:11 pm

Karin – åh, känn inte så. Jag är rätt säker på att du svänger ihop rätt goda grejer också. Och den vackra assietten kommer från Fliff Carr http://www.fliff.co.uk

thecitygourmand – absolutely!

tina – Tack! Säkert mest tack vare assietten ;-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 16, 2013 - 5:12 pm

Mårtenssons – det låter spännande med linser i kakor. Finns ert recept på bloggen?

Mårtenssons kök - March 16, 2013 - 8:59 pm

Ja, det finns det. Lägger en länk till dej så du hittar dom:
http://martenssonskok.blogspot.se/2012/07/linskakor.html

Dom blev riktigt goda och på något vis så kändes dom lite nyttiga också… tänk vad lite linser och frön kan göra:)

Kramar

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 17, 2013 - 6:58 pm

Åh, tack! Måste testa snart! :-)

Emmy - March 18, 2013 - 7:53 pm

Biffarna låter jättegoda. Jag har testat lite olika vegetariska biffar eftersom barnen ställer sig mycket positiva till alla sorters biffar, bullar och burgare. Just med linser har jag bara använt till ett recept, men det blev mycket gott.
http://remsansbistro.blogspot.se/2012/02/mello-och-meatless-monday.html?m=1

Eleonore- Kokboksutmaningen - March 25, 2013 - 9:11 am

Mums, dessa vill jag prova att göra nu :D

Linn - April 5, 2013 - 2:51 pm

I dag har jag bloggat om min variant på linsbiffarna – med citron! En riktig hit. Tack för all bra inspiration.

http://lyckoland.blogg.se/2013/april/lemony-lentil-burgers.html

Sofia - Hildas hem - April 23, 2013 - 9:22 am

Jäklar vad goda de ser ut. Det kurrar i magen på mig. Jag ska absolut testa dessa. Tack för tipsen! :)

JAg önskar dig en fin dag!
Kram Sofia

[…] this soup topped with mung bean sprouts and endless variations of chickpea/lentil patties like these (in Swedish […]