Om ärtskott & vattenkrasse, mitt danska arv och ett smørrebrød med kallrökt lax, mozzarella & brynt apelsinsmör


Ljuset är äntligen tillbaka, och jag vet att många med mig börjar planera för vad som skall odlas när det väl blir vår och tillräckligt varmt i jorden.

Och just nu längtar jag nästan ihjäl mig efter krispiga nyupptagna rädisor och sockerärter. Ja, det kommer att bli mycket rädisor, sockerärter, morötter (gula och vita), tomater och lite annat smått och gott i mitt trädgårdsland i år.

Om jag lyckas hålla sniglarna borta vill säga. Jag tänker i alla fall ge mig den på att lyckas med det konststycket i år.

Och vet ni vad? Häromdagen hittade jag en alldeles röd och livs levande rabarberknopp i vår trädgård – det ger verkligen hopp om att våren snart är här! Rabarberknoppen och mycket annat kan du se på Instagram, och vill du följa mig där så får du se en hel del mer än vad som syns just här på bloggen.


Jag har längtat så mycket efter annat än kål och rötter på sistone (även om det är jättegott!), att fönsterkarmarna här hemma är helt översållade av ärtskott, vattenkrasse och rädis-skott. Ja, det är ett hett tips om du också längtar dig fördärvad efter de där första härliga vårprimörerna.

Och vill du ha mer tips om vad och hur du kan göra med groddar så kika in hos Karoline på Gröna Skafferiet. Hon belyser varje månad en råvara i säsong och låter bloggläsarna vara med och dela sina recept på just den råvaran, och under februari var det just skott och groddar som fick agera månadens råvara. Genialt och trevligt!

Jag är ju som ni kanske vet vid det här laget begåvad med en dansk pappa och en svensk mamma, vilket helt enkelt gör mig till halvdansk.

Och man kan ju inte vara halvdansk utan att älska smørrebrød.

Jag fullkomligt älskar dem, och även om det förstås finns en hel rad med klassiska gamla danska smørrebrødsrecept så finns det ju inget roligare än att hitta på själv och variera ett smørrebrød efter de råvaror man råkar ha till hands just för tillfället.

Hos oss blir det ofta smørrebrød både till lunch och kvällsmat, och den enda “regeln” är att pålägget skall ha huvudrollen – alltså i princip mer pålägg än bröd. Då har du ett smørrebrød.

Jag minns luncherna (frokost heter det på danska) hos farmor och farfar där man hade varsitt smörbräde och själv lade på vad man ville utav de pålägg som stod framdukade. Jag älskade det.

Och älskar det fortfarande.

Idag till lunch lät jag i vanlig ordning råvarorna och fantasin bestämma, och då blev det ett smørrebrød med kallrökt lax, buffelmozzarella, tunna apelsinskivor, ärtskott, salladslök och brynt apelsinsmör.

Smørrebrød med kallrökt lax, buffelmozzarella & brynt apelsinsmör, 2 stora smørrebrød

2 skivor rågbröd eller surdegsbröd
125 g mozzarella (gärna buffel-)
1 apelsin
50 g kallrökt lax

25 g smör
1 schalottenlök
saft och skal från halva apelsinen

1 salladslök, fint skivad
ärtskott & vattenkrasse
salt, peppar

1) Skiva mozzarellan och fördela den på brödskivorna. Riv skalet av halva apelsinen i en liten skål. Skala apelsinen (skär med en vass kniv så att även den vita hinnan försvinner) och skär tunna skivor av halva apelsinen – pressa saften av den andra halvan i skålen med apelsinskalet.
2) Fördela laxskivor och apelsinskivor över mozzarellan.
3) Hacka schalottenlöken fint och blanda med rivet apelsinskal + saft. Bryn smöret i en stekpanna eller liten kastrull. Tillsätt apelsinskal+saft+scahlottenlök precis när smöret börjar få färg och doftar nötigt. Sänk värmen något och låt allt fräsa ihop, men utan att lök och apelsinskal tar färg.
4) Toppa dina smørrebrød med salladslök, ärtskott, vattenkrasse och droppa apelsinsmöret över. Smaka eventuellt av med salt och peppar och servera direkt.

Njut med ännu mer groddar eller ärtskott vid sidan.

Jag hoppas att du inspireras till att göra dina egna smørrebrød till lunch någon dag den här veckan – snabbt, smidigt och hur bra som helst att packa ner i lunchlådan!

show hide 6 comments

tinajo - March 4, 2013 - 3:34 pm

Ser fantastiskt ut – och har aldrig hört talas om brynt apelsinsmör! :-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 4, 2013 - 10:06 pm

Tinajo – hade inte jag heller förrän jag uppfann det idag ;-) Men det är säkert någon som har gjort liknande (om inte samma) förut…

thecitygourmand - March 5, 2013 - 12:41 am

Wow, just stumbled onto your blog. Love your food styling & photography – completely moorish!

Anna - March 5, 2013 - 7:43 pm

Jaa, danskarna har ju verkligen förstått det där med fördelningen på mackorna – klart att det ska vara mest av det goda! :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - March 5, 2013 - 9:09 pm

thecitygourmand – Thanks for your lovely comment. I’m so glad you found your way to my blog.

Anna – japp, visst är det så! Och så blir det ju “mer LCHF” på så vis också ;-) Kanske lite bättre i längden.

[…] tartines mozza saumon fumé et oranges […]