Jag vet. Rädisor är inte i säsong här ännu. Inte tomater heller, tyvärr. Och normalt bär det mig verkligen emot att köpa sådant som inte är just i säsong.
Men allt för konsten säger man ju. Och den här gången var det just för konsten. För att deltagarna på workshopen i lördags skulle få något färgglatt och vårigt att styla sina rätter med.
För min del började dagen redan på fredagen med att steka ett 30-tal fiskkakor, rosta närmare 3 kilo rotfrukter för att koka 4 liter rostad rotfruktssoppa, semitorka 1 kilo kvisttomater och diverse annat småpyssel för att allt skulle vara förberett och färdigt för styling och foto på lördagen.
Jag lade upp workshopen kring en enklare trerätters lunch, med råvaror i säsong så långt det var möjligt.
menu
Kaffe eller Thé med frukostmuffins & färsk frukt
—
Örtiga fiskkakor av lax med ärtskottsmajonnäs & vårig groddsallad
Rostad rotfruktssoppa med knaprig bacon- & mandeltopping + bröd, olivolja & semitorkade kvisttomater
Trifle à la Dagmar med mascarponekräm & vaniljäppelkompott
—
Vi började med att fika och bekanta oss lite med varandra, pratade matfoto och matbild och sedan var det dags att börja jobba. Jag går inte in i detalj på allt vi gjorde, utan ni får kika på bilderna och se själva.
Men både min och deltagarnas slutsats var att vi kunde ha haft minst en dag till. För tiden gick alldeles för fort. Och det gör den ju när man har kul!
Stort tack till Anna, Ulrica, Karin, Lena, Helena, Stephanie och Christel som kom hit och förgyllde min lördag.
Jag hoppas att ni åkte hem fulla av inspiration och lust att styla och fota.
Recepten hittar du längst ned i inlägget.
Jag tog inte så många matbilder själv under dagen – men dessertbilden är en av dem. Fiskkakorna åt jag till lunch även på söndagen, och jag blev så inspirerad av att titta på kursdeltagarna att jag var tvungen att styla till dem lite innan jag åt dem.
—
Örtiga fiskkakor
ca 15 st
500 g laxfärs (i fiskbilen brukar man kunna be dem göra färs av laxen)
1/2 kruka vardera av dill, bladpersilja och gräslök, finhackade
2 små salladslökar eller 1/2 purjolök, finhackade
3 msk majsmjöl eller potatismjöl
1 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
1) Blanda alla ingredienser till en jämn färs.
2) Forma små bullar/biffar och stek dem i olja ca 4 minuter på varje sida.
Servera med en fräsch sallad, ärtskott och ärtskottsmajonnäs.
—
Ärtskottsmajonnäs
1 äggula, rumstempererad
saften från ½ liten citron
1 tsk dijonsenap
en nypa havssalt
1-2 dl neutral rapsolja
1 liten vitlöksklyfta
2 dl färska ärtskott, mixade
ev. några matskedar turkisk yoghurt
1) Vispa ihop äggula, citronsaft, dijonsenap och salt i en bunke. Häll sedan rapsoljan sakta i en tunn stråle över äggblandningen och vispa hela tiden. När du är nöjd med konsistensen behöver du inte mer olja.
2) Smaksätt majonnäsen med en liten pressad vitlöksklyfta, mixade ärtskott och eventuellt lite turkisk yoghurt för en mildare smak och ”såsigare” konsistens. Jag använde laktosfri turkisk yoghurt på workshopen.
—
Rostad rotfruktssoppa med knaprig bacon- & mandeltopping
4-6 personer
250 g vardera av jordärtskockor, morötter, persiljerot, palsternacka och rotselleri (eller andra rötter som du tycker om)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
½ mild chili
havssalt
olivolja
—
7,5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
salt & peppar
1/2 pressad citron
—
1 paket bacon
50 g mandelflagor
timjan
1) Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Snitta och skölj purjolöken och skär den i stora ringar. Skala vitlöksklyftorna och tryck till dem med ett knivskaft så att de öppnar sig. Skär chilin i små bitar. Blanda allt med olja och salt och lägg på bakplåtspapper på plåt. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills rotfrukterna fått fin färg.
2) Koka upp buljongen och tillsätt de rostade rotfrukterna. Det är väldigt smidigt att bara ta bakplåtspappret och vika det lätt så att rotfrukterna ramlar ner i buljongen. Låt småputtra under lock ca 10 minuter, tills allt är mjukt. Mixa soppan slät med stavmixer eller bordsmixer. Häll tillbaka soppan i grytan, koka upp och smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.
3) Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och smula sedan i mindre bitar. Rosta mandelflagorna i en torr stekpanna.
Toppa soppan med bacon, mandel och timjan och eventuellt några droppar god olivolja.
—
Trifle à la Dagmar med mascarponekräm och vaniljäppelkompott
4 personer
Müslikrisp
1 msk smör
1,5 dl havregryn
1,5 dl rågflingor
3 msk rårörsocker, strö
en nypa flingsalt
Värm upp en stekpanna med smör i. Tillsätt övriga ingredienser och rosta på medelhög värme tills sockret smält och det hela fått gyllengul färg.
—
Mascarponekräm
250 g mascarponeost
2 msk florsocker
frön från ½ vaniljstång
1 dl lättvispad grädde
1 äggula, ekologisk
Rör mascarpone, florsocker och vanilj mjukt. Vänd försiktigt ned lättvispad grädde och till sist äggulan.
—
Vaniljäppelkompott
2-3 äpplen
2 msk smör
2 msk rårörsocker, strö
frön från ½ vaniljstång
saft från ½ citron
1) Skala och skär äpplena i små klyftor. Pressa citronsaft över så att de inte mörknar.
2) Smält smöret i en stekpanna och tillsätt socker och vanilj. Tillsätt äpplena när sockret börjar få lite färg. Stek äpplena mjuka ca 4-5 minuter och tillsätt lite citronsaft mot slutet.
Varva müslikrisp, mascarponekräm och äppelkompott i små fina glas eller skålar. Njut!
show hide 11 comments