Nästan varje dag när Tuva kommer hem från skolan (ofta redan i bilen på väg hem) frågar hon:
– Mamma, finns det något smarrigt att äta?
Med “smarrigt” avses alltid när det är hon som frågar något chokladigt, krämigt och smörigt. Hon älskar om det till exempel finns överbliven chokladglasyr eller ganache att slicka ur bunken. Och vem gör inte det?
Eller en riktigt kladdig och mastig chokladkaka. Som den här.
Så den här bakade jag för Tuva. Min fina tjej som snart fyller åtta. Så full av energi, glädje och spring i benen.
Och så hade vi middagsgäster i lördags som också fick smaka.
Deras yngsta dotter visade sig dock inte ha riktigt samma smak som Tuva. För när hon helt kavat själv hade bett om att få “fika” efter maten, så gick det inte många sekunder innan hon utropade:
– Kakan var inte god! Och så sköt hon den ifrån sig.
Men precis som jag trodde så var detta en kaka som föll Tuva i smaken. Särskilt glasyren…
Och jag tycker kanske inte man kan få äta “smarriga” saker varje dag efter skolan. Men en eller två dagar tycker jag faktiskt att man kan få mysfika när man kommer hem.
För när man leker, stojar och rör sig så mycket som de små gör. Varför skall man då fråntas glädjen att njuta av en riktigt god kaka ibland?
Själv får jag försöka hålla mig till en sådan fikadag i veckan.
……..
Jag utgick från ett klassiskt brownie-recept men bytte ut lite av kakaon mot chokladknappar. Och det blev precis som jag hoppades – lite härliga överraskningar med tuggmotstånd inuti kakan. Och så använde jag råsocker + muscovado istället för strösocker.
Och som alltid – en gnutta salt förhöjer smaken på vilken kaka som helst. Så här har jag saltat både kaksmeten och glasyren.
Pistagenötter på toppen är givetvis valfritt, men visst är det snyggt?
……..
Chocolate chunk brownies med havssalt & pistagenötter
ca 24 minibrownies eller 12 större
175 g smör
1,5 dl rårörsocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl kakao av bra kvalitet (t.ex. Valrhona)
0,5 dl ljus sirap
1/2 tsk havssalt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
50 g chokladknappar eller choklad hackad i stora bitar
Saltad fudgeglasyr
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk (3%)
0,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad av hög kvalitet (t.ex. Valrhona Caraibe)
1/2 tsk havssalt
pistagenötter, hackade
1) Sätt ugnen på 180 grader. Klä en liten form (ca 20x30cm) med bakplåtspapper och smöra det.
2) Vispa smör, rårörsocker och muscovado mjukt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt.
3) Vänd ned ett ägg i taget med hjälp av en slickepott och vänd till sist ned vetemjölet tillsammans med chokladknapparna.
4) Bred ut kakan i formen och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Känn efter med en sticka, den skall vara lite kladdig. Låt kakan svalna.
5) Koka upp grädde, mjölk och sirap till glasyren. Hacka chokladen fint och häll sedan gräddmjölken över chokladen. Låt smälta en stund och rör sedan till en jämn smet. Tillsätt salt och låt glasyren svalna.
6) Bred glasyren över kakan när den stelnat något och kyl sedan kakan tills glasyren stelnat.
7) Skär i rutor och dekorera med hackade pistagenötter.
……..
FOR MY ENGLISH SPEAKING READERS!! I have had quite a few questions on this recipe lately. And just now I stumbled upon the google translate of the recipe and realized that the translation states cups instead of decilitres. Using a cup instead of a decilitre would make a huge difference, so please use 1 decilitre = 100 ml where the recipe states “1 dl” – not cup! There is also an English (and gluten free) version on this recipe here.
……..
show hide 34 comments