Chocolate chunk brownies med saltad fudgeglasyr & pistagenötter

Nästan varje dag när Tuva kommer hem från skolan (ofta redan i bilen på väg hem) frågar hon:

- Mamma, finns det något smarrigt att äta?

Med “smarrigt” avses alltid när det är hon som frågar något chokladigt, krämigt och smörigt. Hon älskar om det till exempel finns överbliven chokladglasyr eller ganache att slicka ur bunken. Och vem gör inte det?

Eller en riktigt kladdig och mastig chokladkaka. Som den här.

Så den här bakade jag för Tuva. Min fina tjej som snart fyller åtta. Så full av energi, glädje och spring i benen.

Och så hade vi middagsgäster i lördags som också fick smaka.

Deras yngsta dotter visade sig dock inte ha riktigt samma smak som Tuva. För när hon helt kavat själv hade bett om att få “fika” efter maten, så gick det inte många sekunder innan hon utropade:

- Kakan var inte god! Och så sköt hon den ifrån sig.

Men precis som jag trodde så var detta en kaka som föll Tuva i smaken. Särskilt glasyren…

Och jag tycker kanske inte man kan få äta “smarriga” saker varje dag efter skolan. Men en eller två dagar tycker jag faktiskt att man kan få mysfika när man kommer hem.

För när man leker, stojar och rör sig så mycket som de små gör. Varför skall man då fråntas glädjen att njuta av en riktigt god kaka ibland?

Själv får jag försöka hålla mig till en sådan fikadag i veckan.

……..

Jag utgick från ett klassiskt brownie-recept men bytte ut lite av kakaon mot chokladknappar. Och det blev precis som jag hoppades – lite härliga överraskningar med tuggmotstånd inuti kakan. Och så använde jag råsocker + muscovado istället för strösocker.

Och som alltid – en gnutta salt förhöjer smaken på vilken kaka som helst. Så här har jag saltat både kaksmeten och glasyren.

Pistagenötter på toppen är givetvis valfritt, men visst är det snyggt?

……..

Chocolate chunk brownies med havssalt & pistagenötter

ca 24 minibrownies eller 12 större

175 g smör
1,5 dl rårörsocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl kakao av bra kvalitet (t.ex. Valrhona)
0,5 dl ljus sirap
1/2 tsk havssalt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
50 g chokladknappar eller choklad hackad i stora bitar

Saltad fudgeglasyr
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk (3%)
0,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad av hög kvalitet (t.ex. Valrhona Caraibe)
1/2 tsk havssalt
pistagenötter, hackade

1) Sätt ugnen på 180 grader. Klä en liten form (ca 20x30cm) med bakplåtspapper och smöra det.
2) Vispa smör, rårörsocker och muscovado mjukt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt.
3) Vänd ned ett ägg i taget med hjälp av en slickepott och vänd till sist ned vetemjölet tillsammans med chokladknapparna.
4) Bred ut kakan i formen och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Känn efter med en sticka, den skall vara lite kladdig. Låt kakan svalna.
5) Koka upp grädde, mjölk och sirap till glasyren. Hacka chokladen fint och häll sedan gräddmjölken över chokladen. Låt smälta en stund och rör sedan till en jämn smet. Tillsätt salt och låt glasyren svalna.
6) Bred glasyren över kakan när den stelnat något och kyl sedan kakan tills glasyren stelnat.
7) Skär i rutor och dekorera med hackade pistagenötter.

……..

BEWARE ENGLISH READERS!! I have had a few questions on this recipe the last few days. And now I stumbled upon the google translate of the recipe and realized that the translation states cups instead of decilitres. Using a cup instead of a decilitre would make huge difference, so please use 1 decilitre = 100 ml where the recipe states “1 dl” – not cup!

……..

show hide 31 comments

Katarina - April 17, 2013 - 10:59 am

Vilka ljuvliga brownies och som sagt salt förhöjer smaken, så gott! Kram

thecitygourmand - April 17, 2013 - 11:07 am

Gorgeous these look luscious and I like the flourish of pistachios – yum!

Karin - April 17, 2013 - 12:08 pm

Oj, oj ser livsfarligt goda ut! Ska testa om de funkar med bovete, eller har du provat det? Fina bilder på kidsen också! Kram!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 17, 2013 - 12:14 pm

Karin – har inte testat med bovete, men tycker det borde funka lika bra som i en kladdkaka. Det är ju så lite det handlar om + att den skall vara lite kompakt och nästan degig. Testa vetja! Och så får du snart ta och komma hit på lunch också. Vi hörs!

Ola - April 17, 2013 - 4:44 pm

OMG!!! Im sure I never gonna start diet.
Found your blog through Cannelle et Vanille blog and Im in love and thanks to google translation I can understand Swedish.
Greetings from UK

sofia - April 17, 2013 - 4:48 pm

Farligt farligt, men härligt härligt! Pistage och havssalt, både snyggt och galet smarrigt!

Stephanie { Mitt skafferi } - April 17, 2013 - 9:29 pm

Jag dööör, vad gott det ser ut! Skulle kunna göra vad som helst för att få smaka på en sån där. Älskar brownies, har faktiskt tänkt baka en annan variant i helgen. Kul att se lite bilder på barnen också :) Kram!

Karin A - April 17, 2013 - 11:04 pm

Åh ser fantastiskt goda ut! :) Måste nog prövas snarast! Fika är mysigt och absolut något man måste få göra ibland. Härliga bilder på barnen! Kram Karin

C - April 18, 2013 - 6:19 am

Förföriska bilder… Jag som bara hade tänkt att äta nyttigheter ett tag. Hur ska det nu gå? Snacka om att bli inledd i frestelse!

Sandras Matkrypin - April 18, 2013 - 7:54 am

Jag förstår att hon gillade den här kakan! Ser ju helt fantatstisk mumsig ut :)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 19, 2013 - 8:24 am

Ola – thank you ever so much for your kind words! Haven’t tried google translation in a while. Usually it is quite crappy, but just let me know if there’s anything I can help you with.

Sofia – ja, choklad ihop med nätter och salt är alltid livsfarligt ;-)

Stephanie – Hade du varit här hade du fått det ;-) Hoppas att vi får se dina brownies på bloggen sedan. Kram

Karin – Ja, testa vetja och säg vad du tycker i så fall! Kram

C – tack! Ja, och jag är rätt säker på att det borde funka att byta ut vetemjölet rakt av mot lika mycket bovete tex.

Sandra – tack! Ja “smarrigheten” blev godkänd ;-)

Kristin @ The Chocolate Box - April 19, 2013 - 4:33 pm

Fy så gott det ser ut! Och choklad + salt är min senaste besatthet, provar att strö havssalt på det mesta i chokladväg just nu. Så gott! :D

Sonja {Dagmar's Kitchen} - April 22, 2013 - 9:17 am

Kristin – ja, visst är choklad och havssalt fantastiskt gott ihop!

matmedmera - May 2, 2013 - 9:45 am

Och, ser så underbar god!

Karoline | Gröna Skafferiet - May 2, 2013 - 7:44 pm

De här ser så himla goda ut, såg dem här för flera dagar sedan och har inte riktigt kunnat släppa dem. Idag pratade min syster om att hon letar efter det ultimata chokladfudgebrownie-receptet och då tipsade jag direkt om detta, så förhoppningsvis får jag smaka dessa godingarna redan imorgon! Så glad!:)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - May 3, 2013 - 12:50 pm

Karoline – vad glad jag blir att du tipsade din syster! Hoppas du får smaka på dem i helgen då :-) Kram

Karin - trattoria - May 19, 2013 - 8:08 pm

låter helt underbart gott!

matmedmera - June 2, 2013 - 9:46 am

Älskar brownies och pistagenötter, låter som perfekt kombo för mig

matmedmera - June 2, 2013 - 9:46 am

Låter som perfekt kombo för mig!

Lillian - June 25, 2013 - 9:47 am

Yum! Beautiful photos, can’t wait to try this

Ann-Louise - September 29, 2013 - 10:57 pm

Oh my!
Jag håller på att samla ihop chokladrecept inför en matlagningskurs jag ska hålla i november och det här låter och ser helt makalöst gott ut. Jag får helt enkelt offra mig och provbaka imorgon. :)

Mala - October 1, 2013 - 10:00 pm

Hello,

I want to make these for a friend’s birthday. He loves brownies.

Quick question though – what is syrup ?

Thanks.

Mala

Mala - October 2, 2013 - 3:48 am

Hi,

The brownie looks fabulous.

Can you please tell what ‘Syrup’ is in this recipe ?

Thank you.

Mala

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 2, 2013 - 9:18 am

Hi Mala, Sirap is “treacle” or “golden syrup”. You could also replace the treacle for honey. Happy baking!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 2, 2013 - 9:35 am

BEWARE ENGLISH READERS!! I have had a few questions on this recipe the last few days. And now I stumbled upon the google translate of the recipe and realized that the translation states “CUPS” instead of “deciliters”. Using a cup instead of a decilitre would make huge difference, so please use 1 decilitre=100 ml where the recipe states “dl” – not cup!

Cassidy - November 19, 2013 - 2:37 pm

This recipe looks insanely delicious!
I included a table that I hope will help some readers :)

Metric to US

60 ml = 1/4 cup
80 ml = 1/3 cup
125 ml = 1/2 cup
180 ml = 3/4 cup
250 ml = 1 cup

5 ml = 1 teaspoon
15 ml = 1 tablespoon
30 ml = 1 fl oz
60 ml = 2 fl oz
90 ml = 3 fl oz
100 ml = 3 1/2 fl oz

Lördagslänkar | Söta saker - May 18, 2013 - 10:29 am

[...] Helt galet chokladstinna Chocolate Chunk Brownies med pistagenötter från Dagmar’s Kitchen. [...]

[...] Helt galet chokladstinna Chocolate Chunk Brownies med pistagenötter från Dagmar’s Kitchen. [...]

Veckans Matkoma Vecka 22 - Matkoma - June 24, 2013 - 10:23 am

[...] som kanske ska lagas: Persikopaj, Någorlunda Raw Chokladbollar, Chocolate Chunk Brownies med saltad fudgeglasyr, [...]

NICE NANCY:Help! My food ate my fashion - November 2, 2013 - 9:43 am

[…] chocolade brownie met pistache :: model Saskia de Brauw via de Italiaanse Grazia :: black and white inktvis pasta met blauwe […]

[…] blog posts that become more popular than others. And they (almost) always have chocolate in them. This is such a blog post. It’s in Swedish and I’ve received tons of emails just because of that post, from […]

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

There was an error submitting your comment. Please try again.