Bladrädisor, nässelsoppa & mandelkaka – en liten rapport från matfoto och matstyling workshopen den 25/5

I lördags var det dags för ett nytt gäng härliga fotografer att träffas för att styla, fota och äta en massa god och vacker mat i ännu en workshop här i “Dagmar’s Kitchen”. Den här gången var det Cecilia, Karin, Lisa, Marie, Lee och Maria som slöt upp för att inspireras och inspirera. För i den här lärandesituationen så lär vi oss alla av varandra – och inspireras av varandra.

Och det är otroligt roligt att se hur andra jobbar och hur andra använder rekvisita och råvaror för att sätta sin egen prägel på och skapa sitt eget uttryck i matbilderna.

Jag försöker alltid basera mina workshop-menyer på råvaror i säsong, med något litet undantag ibland för att få några extra inspirerande råvaror att jobba med. Den här gången var det min egenodlade bladrädisa och rabarber som fick spela huvudrollen. Och det kompletterades bland annat med nässlor från närområdet, bondbönor från Spanien och lufttorkad skinka från Italien.

Och eftersom alla blev så förtjusta i den vackra och snabbväxande bladrädisan (perfekt för otåliga odlare som jag) så vill jag tipsa om att frön nu kan inhandlas på Impectas rea.

Menyn för dagen var även helt glutenfri eftersom vi hade två personer med glutenintolerans i sällskapet.

menu

Kaffe eller Thé med Rabarbermuffins

Sommarsallad på bladrädisa, bondbönor, ärtskott & lufttorkad skinka

Vindoftande soppa av
späd babyspenat & nässlor

+ ägg, persiljedoftande fröknäcke & hemgjord färskost

Saftig mandelkaka med rabarberkompott
& mascarponekräm

Eftersom vi hade sådan fantastisk tur med vädret kunde vi tillbringa precis så mycket vi ville av dagen utomhus. Och vi gick igenom ljushantering för både inomhus och utomhusfotografering.

Det rådde febril aktivitet i alla hörn – både ute och inne – hela dagen. Och från det jag har sett av deltagarnas bilder hittills med fantastiskt resultat.

Jag tänker inte gå in mer i detalj på allt vi gjorde utan lämnar er med menyn för dagen och hoppas att den kan inspirera till något nytt i ditt eget kök.

Och blir du nu nyfiken att själv vara med på en sån här workshop så är det dags igen redan den 28 juni. Då börjar vi med ett besök på fiskauktionen och fortsätter sedan dagen i precis samma stil som det ni just sett. Och det finns fortfarande platser kvar!

……..

Sommarsallad på bladrädisa, bondbönor, ärtskott & lufttorkad skinka

4 personer

0,5 kg färska bondbönor
4 ”stånd” bladrädisa (finns som frö på bla. Impecta Fröhandel)
ärtskott
12 skivor lufttorkad skinka (eller en god salami)

1) Sprita bondbönorna och koka dem i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Skölj dem ordentligt i kallt vatten efter kokningen och ”ploppa” sedan ut dem ur sina ytterskal.
2) Skölj salladen noga och låt rinna av på hushållspapper eller en ren handduk.
3) Fördela alla ingredienser på 4 tallrikar eller på ett större fat och droppa dressingen över.

Gräddig citrondressing

4 personer

1 dl grädde, 40% + 2 msk mjölk (eller bara mellangrädde)
skalet och saften från ½ citron
havssalt
ev. svartpeppar

1) Vispa samman alla ingredienser och ställ i kylskåp tills den skall användas. Droppa över salladen precis innan servering.

……..

Vindoftande soppa av späd babyspenat & nässlor

4 personer

2 dl förvällda nässlor (ca 1 liter färska)
70 g färsk spenat
2 schalottenlökar
2 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
3 dl kokvatten från nässlorna + 3 dl kycklingbuljong
1 dl grädde
2-3 msk maizena
salt och svartpeppar

1) Skölj nässlorna noga och ta bort rötter och grova delar. Koka upp vatten i en kastrull och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka (förväll) 5 minuter. Sila av kokvattnet men spar det. Hacka nässlorna fint.
2) Skölj spenaten och hacka den fint. Skala och hacka schalottenlöken.
3) Fräs löken i olja i en gryta tills den är genomskinlig. Tillsätt nässlor + spenat och fräs ytterligare 3-4 minuter.
4) Tillsätt vinet och låt koka ihop ca 1 minut. Häll i kokvatten, kycklingbuljong och grädde och låt koka ihop under lock ca 5 minuter. Mixa soppan helt slät med mixerstav.
5) Låt soppan koka upp igen. Rör ut maizenamjölet i lite kallt vatten och vispa ner i den kokande soppan, lite i taget tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av med salt och peppar.

Servera med löskokt ägg, fröknäcke och hemgjord färskost.

Fröknäcke med persilja, valnötter & havssalt (modifierat från ett orginalrecept av Karin)

en stor långpanna

1 dl majsmjöl (inte maizena)
1 dl quinoamjöl
½ dl solrosfrön eller melonkärnor
½ dl pumpafrön
½ dl linfrön
1 dl sesamfrön
4 msk finhackade valnötter
2 msk finhackad persilja
½ dl olivolja
½ tsk salt

1) Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Blanda alla ingredienser och häll över 3 dl kokande vatten. Platta ut i en långpanna och strö över flingsalt. Grädda ca 1 timme.

TIPS! Jag tycker det kan vara lite svårt att breda ut smeten jämnt med bara händerna/slickepott eftersom den lätt fastnar. Istället använder jag ett bakplåtspapper som jag lägger över smeten och trycker sedan ut den under pappret med händerna.

Örtig färskost

250 g kvarg
1 vitlöksklyfta, riven
en nypa havssalt
4 matskedar finhackade örter (jag använde persilja och gräslök)

1) Låt kvargen rinna av i kaffefilter några timmar, men gärna över natten.
2) Blanda den avrunna kvargen med riven vitlök, salt och örter.

……..

Saftig mandelkaka med rabarberkompott och mascarponekräm

ca 12 bitar kaka

170 g smör + extra till formen
lite mandelmjöl att pudra formen med
170 g fint rårörsocker
4 ägg, lätt uppvispade
170 g finmalda mandlar (färdigt mandelmjöl på påse går alldeles utmärkt)
en nypa havssalt
florsocker att pudra med

1) Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en 26 cm kakform/pajform och pudra den med mandelmjöl.
2) Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, lite i taget, under konstant vispning.
3) Vänd försiktigt ned mandeln med en spatel/slickepott och bred ut smeten i formen.
4) Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Täck med folie efter halva tiden om kakan ser ut att få för mycket färg.

Rabarberkompott

500 g rabarber
200 g rårörsocker
1 vaniljstång, urskrapad
4-5 kardemummakärnor, mortlade
2 citroner, saft och zest

1) Sätt ugnen på 180 grader. Skölj och ansa rabarbern och skär den i centimetertjocka skivor.

2) Blanda rabarber, socker, vaniljfrön+stång, kardemumma, citronsaft och zest i en ugnsform. Täck med aluminiumfolie och baka mitt i ugnen ca 20-30 minuter, tills rabarbern är mjuk. Rör i kompotten ett par gånger under tiden.

Mascarponekräm

250 g mascarponeost
2 msk florsocker
skrap från ½ vaniljstång
1 dl lättvispad grädde
1 äggula, ekologisk

1) Rör mascarpone, florsocker och vanilj mjukt. Tillsätt lättvispad grädde och till sist äggulan.

show hide 11 comments

annelie_ua / blomsterochbakverk - May 30, 2013 - 1:23 pm

Så himla vackra foton! Du inspirerar mig massor – tack för att du bjuder på både bilder och recept.

Ola - May 30, 2013 - 2:25 pm

Beautiful. Love all photos and I see girls had lot of fun.

Emmy - June 1, 2013 - 11:40 am

Åh, så många härliga bilder från er dag. Och en massa goda recept. Både sommarsalladen och mandelkakan med dess tilbehör låter mycket goda.

Lisa - June 2, 2013 - 4:33 pm

Fina bilder från en toppendag! Kan verkligen rekommendera workshopen, massor av bra tips, god mat och inspiration. Ska sätta mig med redigeringen nu :)

Mårtenssons kök - June 2, 2013 - 10:48 pm

Så fint det ser ut, det råder ju verkligen febril verksamhet. Det är så synd att du inte är närmare oss, det hade verkligen varit så kul att vara med en gång!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 3, 2013 - 12:33 pm

annelie_ua – Tack! Vad roligt.

Ola – thank you so much!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 3, 2013 - 12:33 pm

Emmy – Tack!

Lisa – tack för rekommendationen! Det var så kul att ha dig med. Hoppas få se lite bilder sedan.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 3, 2013 - 12:36 pm

Mårtenssons – ja, det var verkligen febril verksamhet i all hörn! Men hörrni, klart ni ska ta en utflykt till Götet och vara med på en workshop! Och passa på och ta lite härliga restaurangbesök och annat på samma gång. På den här workshopen kom det folk både från Åre och Arvika så avstånd är inget som hindrar ;-) Kramis

Fröken Dill - June 3, 2013 - 2:14 pm

Bladrädisor, vilket spännande grönt att odla, måste testas, men inte i mina friland för där kommer de bli helt uppätna av jordloppor :( Testar i en låda istället:)

Stephanie {Mitt skafferi} - June 3, 2013 - 10:07 pm

Vilken trevlig workshop ni verkar ha haft, blir inte alls avis…
Tack också för tipset om frörean. Har nu köpt på mig massor av olika sorter så nu ska det minsann odlas på balkongen. Är som vanligt lite sent ute men förhoppningsvis tittar lite grön upp lagom till midsommar :) Kram!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - June 4, 2013 - 9:21 am

Stephanie – det var supertrevligt, precis som när ni var här :-) Kul med lite sådd på balkongen. Just rädisor och bladrädisa är ju så tacksamt eftersom det växer så fort. Du ska nog hinna få grönt innan midsommar! Kram