Du har väl inte missat att flädern blommar för fullt runt om i landet nu? På sina ställen kanske den till och med är överblommad redan.
Och missa då för allt i världen inte att plocka in några blommor och gör lite saft. Det enda du behöver är fläderblommor, citroner, socker och vatten. Och i ett nafs har du världens kanske godaste saft på lut.
Att man sedan kan göra så mycket annat med den än just att dricka den gör ju inte saken sämre.
För mig är flädersaft minnen av soliga sommarlov i Danmark hos farmor och farfar för sisådär 35 år sedan. Och smakminnet flädersaft=farmor hänger fortfarande i.
I år gjorde jag min på rårörsocker istället för vanligt strösocker, med den enda skillnaden att saften blev lite mörkare i färgen. Men det syns inte när den är utblandad.
Och jag fryser alltid in saften i lådor av olika slag. Då slipper man allt krångel med att sterilisera flaskor, och dessutom blir saften härligt iskall direkt när man blandar till den.
Det mesta av saften dricker vi förstås upp under de varmaste sommardagarna. Men det är fantastiskt gott att även använda den i salladsdressing, att marinera frukt i eller som ingrediens i glass. Eller ta en titt inne hos Matgeek för ännu mer inspiration och kreativa idéer kring fläder.
Häromdagen gjorde jag smoothieglassar med koncentrerad flädersaft som en av ingredienserna. Och med tanke på hur glada barnen blev så förstår jag inte varför jag inte gör dem oftare. Smoothie gör vi ofta och under hela året, men av någon anledning gör vi bara de här glassarna på sommaren.
Och för att komma från en kille som ena dagen tycker att jag är dum i huvudet, äcklig eller världens dummaste mamma, så fick jag en ganska bra utmärkelse av Egon efter att ha bjudit honom på årets första smoothieglass:
-Mamma, du är vääääärldens bästa mamma!
Jodåsåatte… :-)
Nämnde jag förresten att jag råkade säga till Tuva att glassarna är ganska nyttiga för att vara glass.
Så nu hävdar hon bestämt att man kan få äta en både till frukost och kvällsmat. Och jag håller faktiskt med!
I alla fall de allra varmaste dagarna.
Flädersaft
ca 2,5 liter koncentrat
25-30 blommande fläderblomsklasar
3 citroner
1,5 l vatten
1,5 kg strösocker eller rårörsocker
50 g citronsyra (kan uteslutas om man fryser in saften)
1) Skaka av alla lösa små djur från blomklasarna utomhus. Rensa bort eventuella vissna blommor. Tvätta och skiva citronerna tunt. Lägg blomklasar och citroner i ett värmetåligt krus/bunke.
2) Koka upp vattnet. Stäng av värmen och tillsätt socker och citronsyra.
3) När sockret löst upp sig häller du den varma lagen över blommorna & citonskivorna. Låt svalna.
4) Täck över med en tallrik eller plastfolie. Låt stå svalt minst ett dygn, men gärna 2-3 dygn.
5) Sila bort blommorna och citronerna och frys in eller häll upp på noga rengjorda flaskor!
……..
Smoothieglassar med jordgubbar och fläder
ca 1 liter glasssmet
1 liter jordgubbar (gärna ekologiska), sköljda och snoppade
4 dl tjock yoghurt 10% (jag använder ekologisk turkisk yoghurt)
3 msk flädersaftkoncentrat
1 banan, skivad
1 msk äkta vaniljpulver (inte socker)
1 msk honung
1) Mixa alla ingredienser till en slät smet. Häll upp i glassformar och frys in.
2) Sätt i pinnarna efter ca 1,5 timme i frysen och frys ytterligare minst 3 timmar.
Perfekt som mellis eller som snabb återställare efter träning!
show hide 18 comments