När trädgårdens röda vinbär förvandlades till sötsyrliga fruktisglassar

Vi har en röd vinbärsbuske i vår trädgård och en svart. Sedan vi flyttade hit har den svarta gett massor av bär varje år, men inte ett endaste på den röda.

Jag har klippt och gullat och gett den både kogödsel och aska från spisen. Fjäskat ganska mycket med andra ord.

Men inte ett enda bär.

Så ända sedan i våras när jag upptäckte att den äntligen hade mängder av små kart har jag vaktat den som min bebis. Vi har nämligen en ganska stor mängd fåglar i och runt vår trädgård som också är mycket förtjusta i bär. Och med en dåres envishet har jag kämpat med alla medel för att hålla fåglarna borta från den dyrbara busken.

Visst har de lyckats smita igenom nätet och föraktat cd-skivorna som jag hängt upp för att skrämma dem, och lyckats knipa åt sig ett och annat bär. Men det mesta fick vi ändå behålla själva och nu är de mogna att skörda.

Vilken lycka.

För det finns nog inget godare än att skörda och äta det man fått se växa fram med egna ögon.

Men vad skulle jag göra med dem?

Ingen utom jag i familjen är särskilt förtjust i kakor. Saft och sylt har vi redan massor av, och gelé är vi inte så förtjusta i.

Vad brukar du göra med röda vinbär?

Hursomhelst föll valet på ännu mera glass. Smoothieglassarna har varit väldigt populära hos barnen, och dem har vi gjort i flera varianter i några år.

Så varför inte göra isglassar den här gången tänkte jag.

Riktiga isglassar som inte blir vattniga.

Det här är isglassar fullproppade med frukt och bär, och bara en förhållandevis liten mängd tillsatt socker. Jag använde dessutom rårörsocker för att minska ned på tillsatserna ytterligare.

Och i och med att glassarna är gjorda av ren frukt slipper man det vattniga som alltid blir kvar mot slutet i vanliga saft-ispinnar.

……..

Nu tänker jag fortsätta njuta av det underbara sommarvädret och åka till stranden med barnen. Vi tar med oss pannkakor och färska bär, och när vi kommer hem blir det isglass!

……..

Sötsyrliga fruktisglassar

ca 8-10 st

500 g vattenmelon (vikt utan skal)
500 g jordgubbar
200 g röda vinbär
1 dl vatten
1 dl rårörsocker
en liten nypa salt

1) Koka upp vatten och socker. Stäng av värmen precis när det når kokpunkten och rör så att allt socker löser sig. Låt svalna.
2) Skölj och rensa bären. Skär melonen i mindre bitar. Mixa vattenmelon och bär slätt. Tillsätt sockerlag och salt och mixa så att allt blandas.
3) Häll upp i glassformar och frys in ca 1,5 timme. Tag ut ur frysen och sätt i pinnarna. Frys ytterligare minst 3 timmar.

Njut efter en varm och solig dag eller varför inte som återställare efter ett hårt träningspass!

show hide 7 comments

Trollmamma - July 10, 2013 - 3:16 pm

Jag älskar röda vinbär! Brukar helst äta dem med lite socker och så vaniljsås. Det är vansinnigt gott. Eller göra paj. Eller koka in som sylt att ha på gröten under vintern. Eller blanda vinbär med andra bär(hallon, jordgubbar, äpplen etc) för en syrligare sylt. Eller gélé! Röda vinbär är helt enkelt bland de bästa bären, till skillnad mot de svarta som, i mitt tycke, är närmast oätliga.

Sara på Vardag.nu - July 11, 2013 - 9:14 am

Vinbär påminner mig om när man var liten och mamma kokade saft… Eller marmelad! Den fick man njuta av på söndagsmorgonen på rostat bröd… Mmm!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - July 11, 2013 - 9:53 am

Trollmamma – Åh, nu kom jag på att jag måste göra råkräm att äta med bären. SÅ gott ju!

Sara – Visst är det underbart med alla matminnen man har från barndomen! Jag var själv inte så förtjust i röda vinbär då minns jag, men nu älskar jag den där syrligheten ihop med något annat sötare…

Ash- foodfashionparty - July 12, 2013 - 4:21 am

Lovely lovely pictures. I don’t what it is with these colorful popsicles that make it so interesting and gorgeous looking.

Fröken Dill - July 24, 2013 - 10:45 am

Vilka vackra glassar! Det låt dessutom som en god blandning av frukt och bär. Jag vet aldrig vad jag ska göra med just röda vinbär. Snygga bär men lite väl sura? Fast i en blandning som denna låter de toppengoda!

tina - July 30, 2013 - 10:44 am

Ljuvliga bilder som alltid! Jag ska skörda röda vinbär idag och funderar på liknande glassar men med hallon och vinbär, det är så praktiskt med glasspinnar. Behöver du fler vinbärstips så snegla in recepten jag samlat här: http://www.pickipicki.se/2011/07/fraga-picki-vinbarsfrossa/

matmedmera - August 1, 2013 - 10:45 pm

Mina vinbärsbuskar är fortfarande unga så jag hade inte så mycket att skörda, men några använde jag till kakaa med fruktgelé

Gosia