Paleo nötbröd med kokt ägg & rödbetsröra

Nyligen påstod jag visst i ett blogginlägg att jag sällan blir inspirerad av nya recept. Hmm, hur ska jag förklara det här nu då? För nu har jag plötsligt blivit inspirerad igen. I och för sig i första hand av bilderna (som alltid när det gäller mig) men det var något med det här nötbrödet som fick mig att hoppa högt och vilja rusa till köket och sätta igång omedelbums.

När jag påstod att jag sällan blir inspirerad av recepten i tidningarna så tror jag helt enkelt det är för att jag läser för mycket tidningar. Och för att det faktiskt finns alldeles för mycket helt onödiga recept på kanelbullar i hundra varianter, tårtor högt och lågt, grillfester hit och grillfester dit, dessertbufféer på rad… Nä, sluta nu. Jag blir mest trött. Behöver vi allt det där?

Inte jag. Men det här brödet var något som saknades i min värld. Ett bröd bakat enbart av nötter och frön. Inget mjöl. Massor av nyttigt fett (och energi!), fibrer och näringsämnen. Men nästan inga kolhydrater.

Det är nämligen så att vi nästan har slutat äta bröd jag och P. Ibland äter vi någon skiva grövre bröd, och någon gång på helgen kan det slinka ner en bit ljust surdegsbröd. Men det är väldigt sällan numera. Vi följer ingen särskild diet utan har bara bestämt oss för att skära ned på onödiga, snabba kolhydrater.

Idag blev det ljuvliga nötbrödet en perfekt brunch tillsammans med ett kokt ägg och den här rödbetsröran. Galet gott, mättande och så är det ju så härligt att frossa i rödbetor och äpplen medan de är som allra godast.

……..

Annat som jag är sugen på att göra med rödbetor just nu är de här från Gröna Skafferiet, den här ljuvliga chokladkakan från A Tasty Love Story och den här rödbetspajen från Lilla Matderivén.

Här hittar du Green Kitchen Stories recept på äggfritt Paleobröd. Jag bakade det först – och det var om möjligt ännu godare än det ser ut på deras bilder. Saftigt och inte alls så hårt och kraftigt att tugga som man skulle kunna tro. Sedan gjorde jag även en egen variant av brödet, men med ägg istället för fiberhusk. Och det blev nästan exakt likadant – så det är bara att välja vilken variant som passar dig bäst!

……..

Paleo nötbröd

ca 12 “bullar” eller ett stort bröd

100 g mandlar, grovt hackade
100 g hasselnötter, grovt hackade
100 g oskalade sesamfrön
100 g solrosfrön
100 g pumpakärnor
100 g linfrö, krossat
en näve chiafrön
en näve raw kakao nibs (har du inte dessa är det bara att utesluta)
6 torkade fikon, hackade i mindre bitar

3 små ekologiska ägg
0,5 dl kokosolja, smält
1 tsk havssalt

1) Sätt ugnen på 175 grader. Blanda nötter, frön, kakao-nibs och fikon i en bunke. Vispa ihop ägg, kokosolja och salt i en annan bunke och blanda det sedan med nötter och frön. Låt blandningen stå och dra ca 20 minuter.
2) Olja en muffinsplåt med kokosolja och fördela smeten däri.
3) Grädda mitt i ugnen ca 40-45 minuter. Tag ut och låt svalna helt innan du skär i brödet!

Njut direkt, frys in, stoppa ner i handväskan… Perfekt både som frukost, brunch, lunch och mellanmål. Men inte allt på samma dag – det kan bli lite för mycket av det goda eftersom energiinnehållet är riktigt högt…

Rödbetsröra
Det här behövs till 4 personer som tillbehör till en måltid

4-5 rödbetor
1-2 syrliga äpplen
70 g pinjenötter
2 msk olivolja (eller annan nyttig olja som du gillar)
1-2 tsk linfröolja
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
saft från en halv citron
havssalt & svartpeppar
oregano eller annan örtkrydda

1) Skrubba rödbetorna med en rotborste och koka dem “al dente” i lättsaltat vatten. Det tar cirka 10-30 minuter beroende på om du har färska eller “gamla” rödbetor. Känn efter med en potatissticka – när den precis går att sticka ner i rödbetan är det klart.
2) Skölj rödbetorna i kallt vatten. Skrapa bort skalet och skär dem i mindre bitar.
3) Skala äpplena och skär i mindre bitar.
4) Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt mer olja för konsistensen. Behövs det mer syra tar du lite mer äppelcidervinäger eller citronsaft.

show hide 9 comments

Karoline | Gröna Skafferiet - August 27, 2013 - 1:05 pm

Men jösses amalia! Nu blir det jag som får ta över stafettpinnen och hoppa högt och springa iväg och baka de här bullarna!:) Så ljuvliga de verkar och så himla gott med rödbetsröran till! Kramar

Ellinor - August 27, 2013 - 1:24 pm

Ibland tror jag faktiskt att vi inspireras mer än vad vi tror. Vi ser/hör någonting någonstans, lagrar det i bakhuvudet och tillsammans med många andra intryck ger det sedan upphov till nya tankar och idéer.

Brödet ser jättegott ut, har gjort något liknande tidigare. Rödbetsröran skall jag absolut testa. Älskar rödbetor! Kan varmt rekommendera pajen från Lilla Matderivén – en solklar favorit hemma!

Kram

Nathalie - August 27, 2013 - 9:05 pm

Säger som Karolin jösses amalia!! Hade jag inte just ätit hade jag stormat ut i köket!! Vilka underbara bilder så vackert!! Detta kommer jag inom det snaraste pröva..:)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 29, 2013 - 9:46 am

Karoline – Det måste du! Galet goda och mättande ;-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 29, 2013 - 9:48 am

Ellinor – Absolut, det tror jag också! Och det är ju fantastiskt hur människan fungerar på det sättet. Jag menade bara att det överflöd av “onödiga” (enligt mig…) recept gör mig lite illamående. Måste testa La Matderivéns paj då. Blev särskilt sugen på pajskalet med mandelmjöl!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - August 29, 2013 - 9:49 am

Nathalie – Tack! Ja, prova – du kommer älska dem.

Rachel - September 3, 2013 - 7:27 am

Hi Sonja, this looks fantastic – may i please get the recipe in english? or perhaps it is easy just to use a translator? thanks!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 4, 2013 - 1:40 pm

Rachel – Thanks! Recipe as follows. Unsure of the quality of translators like Google, so I wouldn’t use it ;-)

……..
Paleo bread

one loaf or 12 buns

100 g almonds, roughly chopped
100 g hazelnuts, roughly chopped
100 g sesame seeds
100 g sunflower seeds
100 g pumpkin seeds
100 g flax seeds, whole or preferably crushed
a handful of chia seeds (optional)
a handful of raw cocoa nibs (optional but delish!)
6 dried figs, dates or abricots – chopped

3 small organic eggs
0,5 dl extra virgin coconut oil, melted (+ more for greasing)
1 tsp fine sea salt

1) Preheat the oven to 175° C (350° F). Place nuts, seeds, dried fruit and cocoa nibs (if using) in a bowl. In another bowl, whisk together eggs, coconut oil and salt.
2) Add the nuts/seeds to the egg mixture and give it a good stir with your hands or a ladle. Set aside to rest for 20-30 minutes.
3) Spoon the batter into a greased muffin pan or loaf pan and bake in the middle of the oven for 45-50 mins.
4) Remove from the oven and let cool completely before slicing.

……..

Beet topping

4-5 small beets
1-2 small apples
70 g pine nuts
2 tbsp olive oil (or other oil of your choice)
1-2 tsp flax seed oil
1 tbsp white balsamic vinegar (or apple cider vinegar)
1 tsp dijon mustard
juice from 1/2 lemon
seasalt and black pepper to taste
fresh herbs like oregano, thyme or rosmarin

1) Cook the beets “al dente” in lightly salted water. It should take 10-40 mins depending on the beet’s age. Rinse the beets in cold water and then carefully remove the peel.
2) Cut beets and apples into smaller pieces and then mix all ingredients using a hand mixer or a blender to a smooth consistency. Add salt and pepper to taste.

Bon Appétit!

[…] via dagmarskitchen.se […]