Älska frukost med vaniljdoftande youghurtpannkakor

Jag älskar frukost. Har alltid gjort det.

Och har aldrig förstått mig på dem som säger att de inte har någon aptit på morgonen. Jo, jag förstår att det kan vara så. Men i min enfald har jag nog alltid tyckt lite synd om dem som inte har någon frukostaptit.

Kanske är det för att jag alltid varit en morgonmänniska. Jag gillar morgnar. Hur de på något magiskt sätt utlovar en ännu bättre dag idag än den som var igår. Sen är det inte alltid det blir så. Men min morgonkänsla är alltid sådan.

Våra morgnar här hemma är inte idylliska. Det är mycket som skall göras, hår som skall redas ut, skor som skall hittas och skolväskor som skall packas.

Men frukosten och själva känslan av en helt ny dag, ett oskrivet blad, den gillar jag.

Mycket.

Vad har du för relation till morgnar och frukost?

……..

Vi försöker oftast, trots stressiga morgnar, göra frukosten så spännande och varierad som möjligt. Visst äter vi en snabb tallrik yoghurt allt som oftast, men minst en gång i veckan brukar det bli “tjocka pannkakor”. Ja, så har barnen valt att kalla de här pannkakorna. Vanliga tunna pannkakor har fått heta “platta pannkakor”.

De kan också kallas Amerikanska pannkakor eller Yoghurtpannkakor. Eller Kopp-pannkakor eftersom jag använder ett kopp-mått (amerikansk Cup) för att förenkla tillagningen.

Och eftersom de är så älskade i vår familj har jag gjort en lite nyttigare twist på dem. Du kan självklart göra dem på vanligt vetemjöl om du vill, men för att de skall bli både mer protein- och fiberrika gör jag dem på tre sorters mjöl.

Och det roliga är att när jag började göra dem på nyttigare mjölsorter (vi gjorde på vetemjöl tidigare) så började P tycka att de var goda också. De både mättar bättre och känns bättre i magen. Och med lite färska bär eller frukt och några droppar agavesirap eller honung har man vips en väldigt lyxig och nyttig frulle.

Både för vardag och helg. För det tar inte mer än tio minuter att slänga ihop smeten och grädda de första fem pannkakorna.

Men barnen brukar komma fortare än så när de känner doften från spisen.

Egentligen hade jag inte tänkt blogga något idag, men när jag lade ut den här pannkaksbilden på Instagram för Arlas frukosttävling “Lovefrukost” igår kom det så många förfrågningar på receptet att jag tänkte att jag bloggar det ändå.

Och för att göra det hela så enkelt som möjligt använder jag en Cup (= ca 2,5 dl) för att mäta upp mjöl och yoghurt. Det är inte supernoga med mängden, bara mjöl och yoghurt har samma proportion.

Älska frukost!

……..

Vaniljdoftande youghurtpannkakor

ca 15 st

1/3 cup mandelmjöl
1/3 cup havremjöl
1/3 cup fullkornsdinkel, grahamsmjöl eller rågmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk vaniljpulver (eller frön från 1/2 vaniljstång)
en nypa fint havssalt

1 cup naturell yoghurt (3-4%)
1 msk rapsolja, olivolja eller avocadoolja
1 ägg

smör eller olja (eller både och) att grädda i

1) Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt yoghurt, olja och ägg och rör till en jämn smet. Smeten blir bara bättre av att stå en stund så du kan med fördel blanda ihop smeten och sedan gå och duscha, för att grädda pannkakorna lite senare. Men det går även bra att grädda dem direkt.
2) Grädda pannkakorna i smör eller olja genom att klicka ut smeten med en liten slev i stekpanna på medelvärme. Vänd när smeten har “stannat” runt kanterna.

Njut med säsongens bär/frukt och agavesirap eller honung!

TIPS! Gör pannkakorna nötfria genom att ersätta mandelmjölet med mer av någon av de andra mjölsorterna. Gör pannkakorna glutenfria genom att ersätta dinkel/graham/råg med till exempel bovete-, råris- eller quinoamjöl + knappt 1 tsk fiberhusk.

show hide 5 comments

Katarina - September 6, 2013 - 12:31 pm

Jag längtar till frukost redan på kvällen när jag går och lägger mig :) Har alltid gillat frukost. Jag brukar träna först och efter det sätter jag mig ner och njuter av min frukost. Pannkakor är gott. Jag har också idag ett inlägg om pannkakor gjorda på kokosmjöl på min blogg.

Sonja {Dagmar's Kitchen} - September 6, 2013 - 12:58 pm

Katarina – roligt med fler frukostnördar ;-)! Jag kan också planera för nästa dags frukost redan på kvällen och längta… Har kollat in dina pannkakor och de ser jättegoda ut!

thecitygourmand - September 8, 2013 - 1:14 pm

Those figs look divine, almost fake!

[…] days we just have a buttered wholemeal toast with a glass of apple juice, and occasionally these pancakes paired with a […]

[…] call “flat pancakes” (as pictured in this post). We also sometimes have what they call “fat pancakes” which is what some you refer to as American style pancakes. The recipe I use is with yoghurt and […]