Ett riktigt lyxproblem. Javisst. Men förra veckan hade vi lite för mycket tomater liggandes i köket. Vi hade dels lite kvar från den egna skörden, en leverans från Årstiderna och så en stor samling tomater i olika färger och former från min snälla svärmors egna odlingar.
Det händer lite nu och då så här på sensommaren att tomaterna blir liggandes orörda i vårt kök. Trots att de är så goda. Kanske för att det brukar bli så många. Eller helt enkelt för att jag tycker de är så vackra att titta på.
Men eftersom vi hade en smärre invasion av små äckliga bananflugor i vårt kök i förra veckan (flugorna älskar tomater!) bestämde jag mig för att rosta alla tomaterna i ugnen och mixa ihop till en soppa.
Och jag älskar soppa – särskilt när man rostar grönsakerna först. Det är så lätt att variera efter säsong och kan i princip inte bli fel.
Jag gillar särskilt mixade soppor eftersom de är så goda att värma dagen efter, eller att frysa in. Om det mot förmodan blir något över. De är också lätta att piffa till efter behov. Till vardags kan man använda rester av till exempel quinoa, bovete eller ris för att göra soppan mer matig. Man kan också toppa den med olivolja, mycket örter eller brödkrutonger om den skall se extra fin ut.
På bilden lade jag kokt bovete i tallriken, hällde soppa på och ringlade lite kokosmjölk över.
Jag skriver ju sällan det i mina recept. Det skulle bli ganska tjatigt om det stod ekologisk vid varje ingrediens. Men om du kan – använd ekologiska ingredienser. Det blir så mycket godare och så mycket nyttigare.
Rostad tomatsoppa med fänkål och kokosmjölk
ca 6 personer
ca 1 kg blandade tomater, halverade
2 små gula lökar, skalade och skurna i mindre bitar
6 vitlöksklyftor, skalade och krossade
1 liten fänkål, ansad och finskuren (men spara allt som ser fint ut inklusive blast och de dill-liknande vipporna)
2 små morötter, skalade och skurna i mindre bitar
olivolja
en handfull färsk timjan
en nypa havssalt
svartpeppar
…
1,5-2 dl kokosmjölk
ev. mera salt och peppar
1) Lägg alla grönsaker på en plåt. Salta, peppra och ringla ordentligt med olivolja över. Fördela timjan och de små gröna vipporna från fänkålen över grönsakerna. Rosta på 200 grader ca 45 minuter, eller tills grönsakerna fått lite färg och känns mjuka.
2) Mixa slätt med stavmixer eller blender och smaka av med kokosmjölk, salt och peppar. Späd eventuellt med lite vatten om soppan blir för tjock.
Njut ljummen eller kall under varma brittsommardagar eller ångande varm under kyliga, mörka höstkvällar!
TIPS! Kokosmjölken kan förstås bytas ut mot t.ex. grädde, men då behöver soppan kokas upp igen. Åtminstone om den skall sparas till en annan dag.
show hide 8 comments