Rödbets- & quinoabiffar med timjan och getost – vegetariskt såklart

Det gick plötsligt upp för mig när jag för ett tag sedan utvärderade varför jag egentligen håller på med det här matbloggandet, att jag egentligen aldrig har kategoriserat några recept här på bloggen som vegetariska.

Och det är nog helt enkelt för att jag aldrig har sett det som någon “big deal”. Jag lagar mest vegetariskt och det är väl uppenbart har jag tänkt. Kanske till och med så mycket att några tror att jag är vegetarian? Jag får nämligen frågan ibland via mejl. Men det är jag alltså inte.

Jag skulle definitivt inte ha några som helst problem att bli det, eftersom jag vet hur oändligt mycket gott det går att laga av grönsaker, rötter, bönor, örter och annat växtbaserat. Men jag har inga planer på att ändra mitt sätt att leva, eller att sätta några etiketter på mitt ätande och fortsätter därför som förut – lite av varje, mest grönt och någon liten kött- eller fiskbit då och då.

Men jag tänkte att för er läsare kanske det ändå kunde underlätta om det finns en kategori som heter vegetariskt. Där jag kan sortera bort allt som innehåller kött, fisk, hönsbuljong osv.

Så nu har jag påbörjat arbetet med det. Bara så att ni vet.

Och för att lägga ytterligare ett recept till den kategorin bjuder jag idag på min senaste kreation inom underkategorin vegetariska biffar.

På sista tiden har jag nämligen varit som besatt av att laga vegetariska biffar. Jag får helt enkelt inte nog. Och jag gör dem på alla tänkbara rötter, grönsaker och kålsorter.

Till saken hör också att jag har gått och fyllt 40. I augusti visserligen, men nu på lördag ska det firas med ett hejdundrande kalas. Och då har jag på sena kvällar och “håltimmar” (ja, man får såna ibland när man frilansar) sysselsatt mig med att prova fram vegetariska biffar som är lika goda varma som kalla. Som platsar på ett buffébord.

Och här är dom nu. Helt underbart mörkt magentafärgade, saftiga och smakrika små biffar av rödbeta och quinoa. De kommer att finnas med på buffébordet på lördag – och de kommer få samsas med en hel rad andra vegetariska rätter, men också en massa kallskuret, härliga ostar och goda röror. Lite av varje helt enkelt.

Prova att laga dem hemma – jag vet att du kommer gilla dem!

……..

Rödbets- & quinoabiffar med timjan och getost

ca 15 stora eller 30 små

2,5 dl quinoa + 5 dl vatten (jag blandade röd och vit quinoa)
200 g rödbetor, rårivna
1 liten gul lök, fint hackad
80g (ca 2 dl) havregryn
4 ägg
200 g mjuk getost (bredbar)
1,5 tsk havssalt
svartpeppar
en stor näve färsk timjan och/eller oregano, finhackad

1) Skölj quinoan noga. Koka upp vattnet och tillsätt sedan quinoan. Låt koka 14 minuter och häll av överblivet vatten. Låt svalna.
2) Om du har “unga” rödbetor med tunt skal räcker det att skrubba dem noga och sedan riva dem grovt. Har du “gamla” rödbetor kanske du behöver skala dem först.
3) Blanda kokt quinoa och rivna rödbetor med övriga ingredienser. Var extra noga med att getosten fördelas jämnt i smeten. Låt smeten stå och dra minst 30 minuter i kylskåp.
4) Stek biffarna i olivolja ca 3-4 minuter per sida.

Njut direkt med en god sallad eller ät dem rumstempererade som mellanmål.

TIPS! Blanda gärna quinoasorter, men se till att hälften är vit eftersom den blir lite klibbigare och håller därför ihop biffarna bättre.

show hide 12 comments

thecitygourmand - October 16, 2013 - 2:26 pm

A vibrant beetroot red! A healthy option to be sure ;)

Linda - October 16, 2013 - 7:46 pm

Vilken otroligt rolig ide! Har precis ätit några smörstekta rödbetor med vitlök till middag och så såg jag bilden du la upp på instagram och blev helt kär! Var tvungen att kolla receptet på en gång, och det här kommer definitivt testas! Tack för en superbra blogg!

Sandras Matkrypin - October 17, 2013 - 9:59 am

Jag gjorde quinoabiffar häromdagen med en annan smaksättning, dessa är nästa på tur :) Ser supergoda ut!

Sara på Vardag.nu - October 17, 2013 - 12:25 pm

Snygga biffar! Den nötiga quinoan och de söta rödbetorna ihop… Mmm, gott kan jag tro!

annelie_ua / blomsterochbakverk - October 17, 2013 - 1:05 pm

Dina bilder är så oerhört vackra! Och du inspirerar verkligen. Tack för det.

Ellinor - October 17, 2013 - 2:01 pm

Då jag själv är vegetarian sparar jag de flesta av dina recept då de alltid ser så goda och lockande ut. Ingenting har hittills lämnat mig besviken. Detta recept kom dessutom helt rätt i tiden då jag varit väldigt sugen på just rödbetor, i alla dess former, på sistone.
Tack!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 18, 2013 - 10:01 am

thecitygourmand – Who could resist it? :-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 18, 2013 - 10:03 am

Linda – Hoppas det blev till belåtenhet! ;-)

Sandra – Quinoabiffar är underbart på alla sätt och vis. Kan nog inte bli fel va?

Sara – Ja, supergott! Testa!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 18, 2013 - 10:03 am

Annelie – tack snälla du!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - October 18, 2013 - 10:04 am

Ellinor – Vad roligt att höra! Då kommer du icke bli besviken på de här heller kan jag nog lova.

Linn - October 21, 2013 - 12:33 am

Låter mumsigt! Rödbetor och getost – en klassisk kombo som jag inte kan få nog av.

Grattis i efterskott, hoppas att festen blev lyckad!

Kram

Kristin - January 3, 2016 - 5:44 pm

Can this be translated into English? It looks incredible!