Müsliskålar med smak av brynt smör och pepparkaka

På sista tiden har jag snubblat över granola cups lite här och där på internet. Jag tror att det var via Pinterest första gången. Sedan har jag sett dem bland annat här, här och här.

Och jag gick igång på den där idén.

Frukosten är nämligen en av mina absoluta favoritstunder på hela dagen, och jag får aldrig nog av goda fiffiga saker att variera den med. Variation och lite vardagslyx är nämligen nyckeln för att över huvud taget få mig upp ur sängen så här års. Jag blir så trött av mörkret! Och jag som annars brukar höra till de mest morgonpigga.

Hur är det för dig – vad är det som får dig att gå ur sängen på morgonen?

Oavsett om du är pigg eller trött så vågar jag påstå att det här är precis vad du behöver så här års – lite lagom comforting men ändå tillräckligt nyttigt för att få gå under kategorin frukost. Och går att variera i det oändliga med djupfrysta bär eller till exempel fint skurna äpplen eller päron.

Det brynta smöret smakar ljuvligt ihop med pepparkakskryddorna. Men är du överkänslig mot mjölkprodukter, eller inte äter smör kan du förstås använda till exempel kokosolja istället.

Och lita på att det här är det bästa receptet du kommer att hitta. Jag har nämligen gjort om och provbakat tre gånger med olika resultat.

TIPS! Det är lite kladdigt att trycka ut smeten i muffinsformen. Men det bästa är att med jämna mellanrum skölja händerna i kallt vatten, skaka av dem och fortsätta. Man tror att skålarna kommer att frasa sönder när de är gräddade, men de är faktiskt mycket tåligare än man tror. Se bara till att ta ut dem ur formen med en riktigt vass liten kniv så lossnar de lätt.

……..

Müsliskålar

12 st

3,5 dl (350 ml) havregryn
1,5 dl (150 ml) kokosflingor
4 msk linfrö
0,5 dl (50 ml) korinter (eller russin)

50 g smör, brynt (eller tex. kokosolja om du inte tål/äter mjölkprodukter)

2,5 msk kokossocker
2,5 msk honung

1 tsk kanel
1/2 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk ingefära
2 krm äkta vanilj (inte vaniljsocker)
1/2 tsk havssalt
några drag med svartpepparkvarnen

1) Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en muffinsplåt noga med smör eller olja.
2) Blanda havregryn, kokosflinor, linfrö och korinter i en bunke.
3) Bryn smöret genom att först smälta det på medelvärme och sedan låta det fortsätta puttra tills det börjar dofta nötigt och får en gyllenbrun ton. Tag av från värmen och tillsätt kokossocker, honung, kryddor, salt och peppar.
4) Blanda smörblandningen med grynblandningen och rör om noga. Tryck ut den smuliga massan i muffinsformen och försök få kanterna så jämna som möjligt. Se tips ovanför receptet.
5) Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter tills musliskålarna har fått fin färg och ser knapriga ut. Låt svalna i formen och tag sedan ut dem försiktigt med en vass kniv.

Servera med Turkisk yoghurt, äpple och kanel eller med djupfrysta tinade bär.

TIPS! Du kan om du har bråttom hoppa över bryningsmomentet och bara smälta smöret, men på bekostnad av den goda brynta smaken då förstås.

Psst… Hallon är ju inte på något sätt i säsong just nu. Och djupfrysta blir inte så här snygga när man tinar dem. Men bilderna blir så mycket finare med lite färg. Jag kunde inte låta bli. Däremot ska tilläggas att det i ärlighetens namn är godast med bara äpple och kanel. Hallon passar inte så bra till pepparkakssmak.

show hide 12 comments

Paula - November 15, 2013 - 5:23 pm

I like! Vilket roligt sätt att äta sin frukostyoghurt. Du har rätt, vi behöver verkligen all pepp vi kan hitta den här tiden på året. Jag har bestämt mig för att tillåta mig att gå bananas med alla julsmaker redan nu. Hoppas jag inte hunnit tröttna till julafton : )

annelie_ua / blomsterochbakverk - November 15, 2013 - 7:53 pm

Du inspirerar igen! Vilken rolig idé, har inte sett tidigare. Och så gott det låter. Vackra bilder som vanligt och jag ler när du skriver att hallonet ligger där mest för att ge färg, inte för att det passar till :) Men det blev ju en jättefin bild <3

Lisa - November 15, 2013 - 8:12 pm

Ser jättegott ut! Fantastiskt fina bilder på din blogg!

Josefin - November 16, 2013 - 9:46 am

Vilken roligt idé! Fina bilder också.

http://theeverydaysweetlife.blogspot.se/

Sara på Vardag.nu - November 17, 2013 - 5:22 pm

Hehe, gillar din hallondisclaimer i slutet ;) Vad gör man inte för konsten? Müsliskålarna låter i alla fall jättegoda – och ser goda ut också!

whilehewasout - November 17, 2013 - 7:14 pm

These granola cups look absolutely fantastic, perfect twist on my favourite breakfast : ))

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 18, 2013 - 8:58 pm

Paula – Tror inte du hinner tröttna på julsmakerna. Julen är alltid över fortare än man anar tycker jag. Och så är de ju så höstiga och mysiga alla de där kryddorna som vi förknippar med jul.

Annelie – Tack snälla!

Lisa & Josefin – tack!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 18, 2013 - 8:59 pm

Sara – ja, ellerhur – allt för konsten ;-) Skålarna är jättegoda. Och de sista från den här batchen smulades ner i vanlig yoghurt ist för granola häromdagen…

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 18, 2013 - 9:00 pm

Whilehewasout – Thanks! You should try! And just send me a note should you have any questions on the recipe.

Karin - November 20, 2013 - 9:40 am

Det ser så gott ut! Imorgon blir det provbakning :-)

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 25, 2013 - 6:32 pm

Karin – Hoppas det blev bak och att det smakade! Kram

Julie ─ mon Dieu - May 14, 2014 - 12:37 pm

[…] Jeg blir så inspirert av flinke matfotografer. De siste dagene har jeg hatt Dagmar’s Kitchen konstant oppe i en egen fane på nettleseren min, og bladd meg lengre og lengre tilbake i arkivet. Så mye godt og fint. Fant denne müsliskål-oppskriften og klarte ikke la være å prøve dem. De ble utrolig gode, så disse kommer jeg til å lage igjen til 17.mai-frokosten. Om man bytter ut yogurten med vaniljeis tror jeg de blir en perfekt dessert også. Oppskriften finner du her. […]