På sista tiden har jag snubblat över granola cups lite här och där på internet. Jag tror att det var via Pinterest första gången. Sedan har jag sett dem bland annat här, här och här.
Och jag gick igång på den där idén.
Frukosten är nämligen en av mina absoluta favoritstunder på hela dagen, och jag får aldrig nog av goda fiffiga saker att variera den med. Variation och lite vardagslyx är nämligen nyckeln för att över huvud taget få mig upp ur sängen så här års. Jag blir så trött av mörkret! Och jag som annars brukar höra till de mest morgonpigga.
Hur är det för dig – vad är det som får dig att gå ur sängen på morgonen?
Oavsett om du är pigg eller trött så vågar jag påstå att det här är precis vad du behöver så här års – lite lagom comforting men ändå tillräckligt nyttigt för att få gå under kategorin frukost. Och går att variera i det oändliga med djupfrysta bär eller till exempel fint skurna äpplen eller päron.
Det brynta smöret smakar ljuvligt ihop med pepparkakskryddorna. Men är du överkänslig mot mjölkprodukter, eller inte äter smör kan du förstås använda till exempel kokosolja istället.
Och lita på att det här är det bästa receptet du kommer att hitta. Jag har nämligen gjort om och provbakat tre gånger med olika resultat.
TIPS! Det är lite kladdigt att trycka ut smeten i muffinsformen. Men det bästa är att med jämna mellanrum skölja händerna i kallt vatten, skaka av dem och fortsätta. Man tror att skålarna kommer att frasa sönder när de är gräddade, men de är faktiskt mycket tåligare än man tror. Se bara till att ta ut dem ur formen med en riktigt vass liten kniv så lossnar de lätt.
……..
Müsliskålar
12 st
3,5 dl (350 ml) havregryn
1,5 dl (150 ml) kokosflingor
4 msk linfrö
0,5 dl (50 ml) korinter (eller russin)
…
50 g smör, brynt (eller tex. kokosolja om du inte tål/äter mjölkprodukter)
…
2,5 msk kokossocker
2,5 msk honung
…
1 tsk kanel
1/2 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk ingefära
2 krm äkta vanilj (inte vaniljsocker)
1/2 tsk havssalt
några drag med svartpepparkvarnen
1) Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en muffinsplåt noga med smör eller olja.
2) Blanda havregryn, kokosflinor, linfrö och korinter i en bunke.
3) Bryn smöret genom att först smälta det på medelvärme och sedan låta det fortsätta puttra tills det börjar dofta nötigt och får en gyllenbrun ton. Tag av från värmen och tillsätt kokossocker, honung, kryddor, salt och peppar.
4) Blanda smörblandningen med grynblandningen och rör om noga. Tryck ut den smuliga massan i muffinsformen och försök få kanterna så jämna som möjligt. Se tips ovanför receptet.
5) Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter tills musliskålarna har fått fin färg och ser knapriga ut. Låt svalna i formen och tag sedan ut dem försiktigt med en vass kniv.
Servera med Turkisk yoghurt, äpple och kanel eller med djupfrysta tinade bär.
TIPS! Du kan om du har bråttom hoppa över bryningsmomentet och bara smälta smöret, men på bekostnad av den goda brynta smaken då förstås.
Psst… Hallon är ju inte på något sätt i säsong just nu. Och djupfrysta blir inte så här snygga när man tinar dem. Men bilderna blir så mycket finare med lite färg. Jag kunde inte låta bli. Däremot ska tilläggas att det i ärlighetens namn är godast med bara äpple och kanel. Hallon passar inte så bra till pepparkakssmak.
show hide 12 comments