Smørrebrød med rökt lax, rödbetsfärgad karamelliserad rödlök & dijonvinägrett

Vad tänker du på om jag säger Danmark?

Ja just det – öl, wienerbød med sjokoläääääde i mitten, små soldater med hög svart pälsmössa, “hygge”, røde pølser, Tivoli, cyklar (=massor av cyklar) men självklart också smørrebrød väl?

Halvdansk som jag är så slinker det naturligtvis ner ett och annat smørrebrød. Och även om jag är periodare när det kommer till mat – ja, jag äter vissa saker jättemycket under korta (eller längre) perioder – och sedan knappt alls, tills jag av en eller annan anledning påminns om dem igen.

Så är det också med smørrebrøden.

Jag älskar dem för att det är så genialiskt smidigt till lunch. Eller frokost som det ju heter på danska.

Nu kanske du tycker att jag lika gärna kan kalla det macka eller smörgås. Men jag tycker inte det.

En macka eller smörgås är för mig något man snabbt slänger ihop med bara ett litet pålägg. Möjligen några skivor gurka eller tomat.

Men smørrebrød är något helt annat.

Även om man kan slänga ihop dem snabbt så är det något rituellt över att planera sina pålägg, skära brödet och varsamt lägga på de olika påläggen. Lager på lager och så att det täcker hela brödet.

Och det skall vara bra bröd förstås – rågbröd eller riktigt surdegsbröd. Inget annat duger.

Jag minns frokosten hemma hos farmor och farfar när jag var liten.

Alla hade varsin egen liten träbräda och en egen smörkniv. Påläggen och brödet stod mitt på bordet och jag tror det var den där lilla träbrädan (jag minns inte vad det heter på danska) och den egna kniven som gjorde det hela lite magiskt och rituellt.

Det fanns ett lugn över att tillreda sitt eget bröd med valfria pålägg. Min favorit var alltid kycklingsalladen (om det fanns) och annars låg ister/leverpastej/bacon bra till. Och när man hade ätit sitt rågbröd fick man en skiva ljust bröd med en skiva påläggschoklad som dessert. Vilken lycka!

Smørrebrøden som jag bjuder på idag har kanske inget överväldigande avancerat pålägg. Jag har inte rökt laxen själv.

Utan här är det rödlöken som är tillredd med lite extra kärlek och omsorg. Det enkla är ju som bekant ofta det goda.

Jag färgade rödlöken så att den skulle bli extra vacker med lite rödbetssaft från min råsaftcentrifug. Men har du ingen sådan skulle jag tro att det funkar lika bra att riva ner en aning rå rödbeta mot slutet av tillagningen så att löken tar färg.

Velbekomme!

……..

Smørrebrød med rökt lax, rödbetsfärgad karamelliserad rödlök & dijonvinägrett

4 personer

4 skivor danskt rågbröd + smör
4 stora skivor kallrökt lax
bladpersilja eller sallad
dill
svartpeppar

Karamelliserad rödlök
2 rödlökar, halverade och tunt strimlade
1 msk smör
1 msk honung
1-2 tsk rödbetsjuice (från råsaftcentrifug)
2 tsk rödvinsvinäger
havssalt

1) Fräs den skivade rödlöken mjuk i smöret 2-3 minuter utan att det tar färg. Tillsätt honung och blanda väl. Tillsätt rödbetsjuice (eller lite råriven rödbeta) och låt det koka in under omrörning ca. 1 minut så att all rödlök tar färg. Tillsätt rödvinsvinäger och låt puttra 1 minut till. Smaka av med salt och låt sedan svalna innan servering.

Dijonvänägrett
1 msk dijonsenap
1 msk vit balsamvinäger
50 ml olivolja
havssalt

1) Vispa ihop senap och balsamvinäger i en liten skål. Tillsätt olivoljan lite i taget medan du vispar. Smaka av med salt.

1) Bred smör på rågbrödsskivorna och lägg på bladpersilja/sallad, rökt lax och karamelliserad rödlök. Droppa över dijonvinägretten och toppa med svartpeppar och rikligt med dill.

show hide 7 comments

Karoline | Gröna Skafferiet - November 7, 2013 - 11:07 am

Vilket härligt blogginlägg och jag håller helt med dig – skillnaden mellan smörgås och smörrebröd är stor, gillade särskilt det där med att det är en ritual – tycker det stämmer på pricken!

Å.. nu blev jag sugen på att ta en sväng till Danmark, hoppar på tåget dit imorgon eller nästa vecka!:)

Kram Karoline

Linn - November 8, 2013 - 7:22 am

Jag håller med, visst är det skillnad på smørrebrød och på smörgås. Karamelliserad rödlök är ju så gudomligt gott!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 8, 2013 - 8:18 am

Karoline – tack! Ja, och vi borde göra mat mer “rituellt” över lag tror jag. Ja, åk till Danmark vetja. Allra bästa stället att äta smörrebröd ;-)

Linn – sjukt gott! Billigt och säsongsrätt ;-)

Sara - lifeinsingapore - November 11, 2013 - 9:19 am

Mmm, här har du en annan halv-danska som sitter och slickar sig om munnen. Danska smörrebröd, de går inte av för hackor!!! Min personliga favorit är ett smörrebröd med grov leverpastej och saltgurka. Mmmmm!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - November 11, 2013 - 9:30 am

Sara – härligt med flera halvdanskor ;-) Ett med leverpastej och saltgurka skulle jag kunna tänka mig till lunch idag.

Ellinor - February 10, 2014 - 10:14 pm

Hej! :) Hittade din blogg nyss och jag får smått panik för jag vill bara göra allt allt allt. Men en fråga här just, om rågbrödet, finns det något speciellt du brukar köpa? Eller kanske baka? Har så svårt att hitta “bra” bröd. Kram!

Sonja {Dagmar's Kitchen} - February 11, 2014 - 3:50 pm

Ellinor – härligt att du blir matlagningssugen här! Jag bakar sällan bröd, men har ett par bagerier här i närheten som gör riktigt bra rågbröd. Sen hur mycket socker det är i vet jag inte riktigt… Men till vardags brukar jag köpa Kung Markattas rågbröd – kanske inte lyxigt supergott, men funkar bra till lunch m.m.